Kjer študentje niso le številke

Fakulteta za humanistične študije je bila ustanovljena leta 2000 in je članica Univerze na Primorskem. Domuje v sodobni stavbi v starem mestnem jedru Kopra, v objemu slikovitih palač iz beneškega obdobja. Naši profesorji, raziskovalci, asistenti in študenti prihajajo iz vse Slovenije, tržaškega in goriškega zamejstva in drugih držav. Pokrivamo slovensko-italijanski čezmejni prostor in Istro, tako z vidika študija kot raziskovanja.

Fakulteta za humanistične študije domuje v središču Kopra: v rdeči 
stavbi s plosko streho desno zgoraj.
Fakulteta za humanistične študije domuje v središču Kopra: v rdeči stavbi s plosko streho desno zgoraj.  

Na srečo je v Sloveniji študij brezplačen, naša strateška lega v Kopru pa zaradi bližine omogoča študentom iz slovenske Istre, Krasa, Trsta in širše Primorske, da študirajo blizu doma. Ker nismo velika fakulteta, študij poteka v manjših skupinah, z osebnim pristopom do študentov, profesorji so dostopni in študenti niso le številke.

Izhajamo iz vrednot, kot so odličnost študijskih programov, kompetentnost kolektiva in dobro počutje študentov, povezanost v slovenskem in mednarodnem prostoru in seveda zaposljivost študentov. Z izobraževanjem, raziskovanjem in sodelovanjem z različnimi ustanovami želimo prispevati k razvoju čezmejnega družbenega in kulturnega prostora, v katerem delujemo.

Poudarek je na interdisciplinarnem preučevanju jadranskega, kraškega in alpskega prostora ter naravnega okolja.

Zakaj humanistika?

Humanistične vede družbi dajejo širino in odprtost, zagovarjajo pozornost do človeka, ohranjajo in razvijajo njegovo kulturno človečnost. Humanistika, humanisti in humanizem so bili od nekdaj ogledalo in gibalo družbe. Dajali so ji kritičen in svež pogled na svet, na sedanjost, preteklost in prihodnost. Brez raziskovanja in poznavanja družbe in kulture, zgodovine, dediščine, okoljskih procesov in sprememb bi izgubili svojo identiteto in ne bi poznali svojih potencialov, vsekakor pa ne bi razumeli današnje družbe in ne bi znali odgovoriti na temeljna vprašanja - kdo smo in kakšna je naša vloga pri oblikovanju temeljev za prihodnost.

Človek in narava z roko v roki

Raziskovanje na Fakulteti poteka na Inštitutu za medkulturne študije (IMŠ) in Inštitutu za arheologijo in dediščino (IAD). V okviru IMŠ se izvajajo raziskave in projekti na področju zgodovine, geografije, antropologije in etnologije, jezikoslovja in literarnih ved. Poudarek je na interdisciplinarnem preučevanju jadranskega, kraškega in alpskega prostora ter naravnega okolja. IAD deluje na področju arheologije in obenem interdisciplinarno povezuje različne humanistične vede, ki se ukvarjajo z dediščino preteklosti in sedanjosti in dediščinsko znanostjo. Ker raziskovalci obeh inštitutov tudi poučujemo, posebej negujemo prenos najnovejših raziskovalnih rezultatov v študijski proces. V raziskovalno delo vključujemo študente, ki na ta način pridobivajo dragocene raziskovalne izkušnje že med študijem.

V raziskovalno delo vključujemo študente, ki na ta način pridobivajo dragocene raziskovalne izkušnje že med študijem.

Organiziramo znanstvene konference z uveljavljenimi slovenskimi in mednarodnimi strokovnjaki, poletne šole, okrogle mize... Projekti inštitutov utrjujejo vezi z lokalnim okoljem in prispevajo k dvigu zavesti širše javnosti o vrednotah in razvojnih potencialih našega prostora, na primer kulturne krajine Istre in Krasa. Z Unesco katedro, ki deluje na naši fakulteti, ponujamo možnost izobraževanja za strokovnjake in širšo javnost za celostne pristope do dediščine.

Pogled v svet in praktične izkušnje

Mednarodna mobilnost odpre študentom, ki se odločijo, da bodo del študija preživeli v tujini, nova obzorja. Na izmenjavi pridobijo dodatna znanja, naučijo se novih socialnih veščin in stkejo življenjska prijateljstva. Obenem jim študij in življenje v novem okolju omogočata spoznavanje novih kultur in jezikov, kar jim odpre drugačen pogled na svet. Program Erasmus+ omogoča študentom in mladim diplomantom, da v okviru svojega študija ali dvanajst mesecev po diplomi opravijo študijsko prakso v eni izmed številnih držav, ki sodelujejo v programu.

Številni naši študijski programi predvidevajo opravljanje študijske prakse tudi v Sloveniji. Tako študent pridobi izkušnje, ki so bistvenega pomena za vstop na trg dela: prilagodljivost, timsko delo, odprtost in sposobnost prilagajanja ter delovne izkušnje.

Ljubezen do jezikov

Na UP FHŠ imamo radi jezike. Naši jezikoslovni programi obsegajo slovenski, italijanski, angleški, francoski, španski, ruski in kitajski jezik. Poleg tega se nekateri študijski programi izvajajo tudi v angleškem jeziku (antropologija, kulturna dediščina). Učenje jezikov je možno tudi v okviru Centra jezikov, Konfucijeve učilnice Koper in Centra za slovenski jezik in kulturo. Na voljo je vsem študentom in tudi občanom, ki želijo izboljšati svoje znanje o že naučenem jeziku ali se spoznati z novim, pridobiti certifikat z evropsko ravnjo znanja tujega jezika ali samo opraviti test.

Študijska področja

VVelika prednost študija pri nas je tudi ta, da je mogoče izbrati dvopredmetni študij, kar pomeni, da lahko študent prosto izbere kombinacijo dveh strok hkrati in pridobi diplomo na obeh področjih. Ker smo v zadnjih letih uvedli več novosti in sprememb, je prav, da študijska področja kratko predstavimo.

Antropologija: morje idej, širina pogleda - proučuje razvoj in vedenje človeka, analizira družbene in kulturne pojave, primerja organiziranost različnih človeških družb, načine življenja, religije, jezike, spole. Možne zaposlitve so v raziskovalnih, izobraževalnih in kulturnih ustanovah, v turizmu, v vladnih in nevladnih organizacijah.

Arheologija: prihodnost najde zgled v preteklosti - proučuje preteklost na podlagi materialnih ostankov, sodeluje pri izkopavanjih in meritvah, beleži podatke o najdbah in katalogizira najdene predmete, pripravlja karte in načrte področij izkopavanja, skrbi za estetsko predstavitev in varnost razstavljenih predmetov. Možne zaposlitve so v muzejih in organizacijah za varstvo kulturne dediščine, kulturnih ustanovah, pri izkopavanjih, na fakultetah.

Geografija: znanja za odgovore na izzive spreminjajočega se sveta - proučuje Zemljino površje, raziskuje procese in pojave v naravi in družbi, izvaja prostorske raziskave in analize, izdeluje zemljevide. Možne zaposlitve so analitik/čarka, načrtovalec/ka, kartograf/inja, učitelj/ica, raziskovalec/ka, v vladnih in nevladnih organizacijah, državni in občinskih upravah, razvojnih agencijah, izobraževalnih ustanovah, turizmu.

Italijanistika: ker je italijanščina v Kopru doma - s svojim tekočim znanjem italijanščine lahko vzpostavi tesen stik s sosednjo kulturo, gradi mostove medkulturne komunikacije in učinkovito deluje v večjezičnem in večkulturnem okolju. Možne zaposlitve so moderator/ka, lektor/ica, redaktor/ica, urednik/ica, učitelj/ica, in sicer v kulturno-umetniških ustanovah, televizijskih in radijskih uredništvih, založništvu in oglaševalskih agencijah, turizmu.

Kulturna dediščina: naša identiteta - proučuje dediščino preteklosti in sedanjosti na podlagi materialnih in nematerialnih ostankov, sodeluje pri terenskem delu vseh vrst, beleži podatke o premični in nepremični dediščini, dokumentira in katalogizira predmete, pripravlja karte in načrte območij dediščine, skrbi za predstavitev in interpretacijo dediščine. Možne zaposlitve so v muzejih in organizacijah za varstvo kulturne dediščine, v kulturnih ustanovah, na fakultetah, javni upravi, v turizmu.

Komuniciranje in mediji: ključ do poznavanja in razumevanja sveta - znanja in veščine s področja komuniciranja in medijev uporablja na področju raznovrstnega medijskega dela in komunikacijskih storitev ter na področjih, ki zahtevajo poznavanje medijskih sistemov, informacijskih mrež in razumevanje sodobnih procesov oblikovanja informacij. Možne zaposlitve so publicist/ka, novinar/ka, urednik/ca, specialist/ka za odnose z javnostmi, raziskovalec/ka medijev, v turizmu in drugih panogah, kulturnih ustanovah, založništvu in drugih javnih ustanovah.

Medkulturno jezikovno posredovanje: v jezikih in kulturah sveta sem doma - omogoča lažjo komunikacijo med ljudmi, ki govorijo različne jezike in prihajajo iz različnih kultur. Kompetence, ki jih ima, so še posebej pomembne v sodobnem svetu, ki je vse bolj globaliziran, saj se zna prilagajati različnim komunikacijskim situacijam in skrbi, da je komunikacija primerna za ciljno občinstvo. Možne zaposlitve so prevajalec/ka, učitelj/ica, urednik/ca, in sicer v prevajalskih agencijah, kulturnih ustanovah, nevladnih in humanitarnih organizacijah, založništvu, jezikovnih šolah, diplomaciji, podjetjih.

Slovenistika: od pisanja do oblikovanja in poučevanja - ohranja slovenščino, skrbi za raziskovanje jezika in književnosti, poučuje, dela v odnosih z javnostmi, oblikuje besedila in dela v založništvu. Možne zaposlitve so učitelj/ica, lektor/ica, urednik/ica, oblikovalec/ka tiskovin, novinar/ka, in sicer v jezikovnih, osnovnih in srednjih šolah, časopisih, televizijskih in radijskih uredništvih, založništvu, oglaševalskih agencijah, kulturnih ustanovah, turizmu.

Zgodovina: poznam preteklost, razumem sedanjost, gledam v prihodnost - preteklosti zastavlja vprašanja, išče, zbira, analizira in interpretira informacije, povezuje vzroke in posledice, oblikuje sodobne poglede na ljudi in dogajanja iz preteklosti, tolmači sedanjost. Možne zaposlitve so v muzejih, arhivih in organizacijah za varstvo kulturne dediščine (kustos, dokumentalist/ka), šolstvu, kulturnih in raziskovalnih ustanovah, vladne, nevladnih in mednarodnih organizacijah, turizmu.

Odkrijte še več na: www.fhs.upr.si


Najbolj brano