V novi številki Primorskih novic preberite

Z današnjo ustanovno sejo novega državnega zbora se je iztekel mandat dosedanjim poslancem. Iz parlamenta jih odhaja 54 od 90. Med primorskimi je takšnih, ki niso bili izvoljeni ali niso kandidirali, sedem. Večina že ima predvidljive načrte za naprej.

Z  današnjo ustanovno  sejo novega državnega  zbora se je iztekel  
mandat dosedanjim  poslancem. Foto: STA
Z današnjo ustanovno sejo novega državnega zbora se je iztekel mandat dosedanjim poslancem. Foto: STA

Po izvolitvi Tonina sprememba v političnem besednjaku

Matej Tonin je novi predsednik državnega zbora (DZ). Na tajnem glasovanju ga je izvolilo 80 poslancev, devet jih je bilo proti, ena glasovnica ni bila veljavna. Tonin je bil edini kandidat za predsednika, pod njegovo kandidaturo pa so se podpisale stranke LMŠ, SD, SMC, Desus, SAB in NSi. V strankah, ki želijo osnovati koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca, so izpostavljali zrelost in odgovornost takšnega dogovora, v ospredje pa so prišla pričakovanja, da bo nova vlada “sredinska.” V NSi poudarjajo, da to še ne pomeni vstopa njihove stranke v Šarčevo koalicijo. Negotovost okrog predloga za predsednika DZ v preteklih dneh je bila le dimna zavesa, pa so prepričani v Levici.

Umrl je Denis Čermelj

Hrpeljsko-kozinsko občino je pretresla vest, da se je po hudi bolezni v 45. letu starosti poslovil dolgoletni član občinskega sveta Denis Čermelj.

V Olmu nič več v temi do svojih domov

Po skoraj 50 letih čakanja bodo tudi stanovalci ob nekaterih povezovalnih in dostopnih ulicah v Olmu in Šalari ponoči do svojih domov hodili po osvetljenih poteh.

Krajani odločno proti razdelitvi KS Črni Kal

V četrtek zvečer so se na zboru sestali še krajani Bezovice, Brežca pri Podgorju, Dola, Hrastovelj, Loke, Predloke, Podpeči, Praproč in Zanigrada. Soglasno, s 83 glasovi proti, so zavrnili pobudo za delitev KS Črni Kal.

Participativni proračun z letošnjim letom tudi v Občini Renče-Vogrsko

Igrala za otroke v Bukovici, otroško igrišče za zdravstvenim domom v Renčah in pešpot ob Lijaku do Lakenessa so trije od enajstih projektov, ki so jih v krajevnih skupnostih izglasovali v okviru prvega participativnega proračuna v Občini Renče-Vogrsko in bodo izpeljani v letošnjem letu.

Nova Gorica bi utegnila v briškoli gostiti celo svetovno prvenstvo

Kako že gre? Kateri so “kariki”? Mar “quela” sodi zraven? Toliko let je minilo, da bi si morali najprej osvežiti spomin in poznavanje pravil, preden bi se lahko pridružili tistim za mizami. Tako smo ob prvem odprtem turnirju v briškoli v Novi Gorici lahko le priznali prirediteljem, da ne moremo sodelovati. Pa so nas vprašali, mar ne počitnikujemo ob morju, saj naj bi vsaj tedaj ljudje igrali briškolo in tako ne pozabljali, kako gre. Ali to velja za vse, ne vemo. Je pa briškola zagotovo povezana z morjem. Bolj, kot bi si predstavljali.

Zaljubljen v vespe in Moto GP

Jutri popoldne se bo Jurček Dolenc, prva tri desetletja svojega življenja Škofjot, zadnje desetletje pa Domžalčan, s Koroške na morje pripeljal z vespo. Seveda ne sam, ampak v družbi 50 vespistov iz vse Slovenije, ki se bodo udeležili tradicionalnega enodnevnega potovanja z vespami prek Slovenije. Letošnje druženje ljubiteljev teh kultnih dvokolesnikov bo po zaslugi Jurčka Dolenca, predsednika Zveze vespa klubov Slovenije, prav posebno, saj bo imelo dobrodelno noto. Druga oziroma prva Dolenčeva strast pa je Moto GP. Je velik oboževalec Valentina Rossija, po njem je imenoval celo svojega sina.

Evropa je za Luko Dončića že premajhna

Luka Dončić je uresničil napovedi in postal najvišje uvrščeni slovenski košarkar na naboru NBA. Napovedovali so mu tretje ali četrto mesto in kot tretjega ga je izbrala ekipa Atlanta Hawks, ki pa je bila že prej dogovorjena z moštvom Dallas Mavericks za menjavo. Njegova prva letna plača bo 4,7 milijona dolarjev.


Najbolj brano