Ko Pravi detektiv sreča nadnaravno

Po petih letih s(m)o feni kriminalne antologijske serije Pravi detektiv le dočakali težko pričakovano četrto sezono. Preselili smo se na skrajni sever, na Aljasko, v glavnih vlogah pa sta veteranka Jodie Foster in Kali Reis, nekdanja svetovna prvakinja v boksu, ki sta v preiskavi skrivnostne smrti znanstvenikov trčili v polje nadnaravnega, kar je sicer precejšnji odmik od dosedanjih sezon. Kot kaže po prvih treh delih, pa se vzpostavljajo tudi nekatere povezave s kultno in (še) neprekosljivo prvo sezono.

Kali Reis, nekdanja boksarska svetovna prvakinja (levo), in 
veteranka Jodie Foster sta novi, “pravi detektivki”. Foto: HBO
Kali Reis, nekdanja boksarska svetovna prvakinja (levo), in veteranka Jodie Foster sta novi, “pravi detektivki”. Foto: HBO

Na začetku velja omeniti, da je avtor serije Nic Pizzolatto tokrat dvignil roke nad scenarijem in nastopa samo v vlogi izvršnega producenta, kot tudi številni preostali zelo pomembni členi te serije, in sicer izjemni režiser prve sezone Cary Joji Fukunaga, glavna igralca prve sezone Matthew McConaughey in Woody Harrelson in še nekateri drugi. Pod režijo in kot soscenaristka se v četrti sezoni podpisuje dokaj neznana mehiška režiserka Issa López, njena desna roka, kot izvršni producent, pa je oskarjevec Barry Jenkins (Mesečina).

Antagonistični detektivki

López v četrti sezoni skuša ponoviti antagonistični recept za uspeh prve sezone - racionalni Marty (Harrelson) in bolj “nadzemeljski” Rust (McConaughey) - z žensko kombinacijo detektivk. Vodja policijske postaje v izmišljenem kraju Ennis na Aljaski Liz Danvers (prvi skok Jodie Foster v svet televizijskih nadaljevank po letu 1975) je hladna, sistematična preiskovalka, ki konstantno išče prava vprašanja v iskanju motivov. Po spletu okoliščin se ji v preiskavi pridruži Evangeline Navarro (Kali Reis), ki predstavlja njen protipol. Navarro, ki po materi izvira iz teh krajev, ima očitno dovzetnost oziroma vez s temnimi, nepojasnjenimi silami, ki prežemajo to odmaknjeno območje. Kot zelo uporaben in iznajdljiv pomočnik se izkaže tudi “zelenec” Peter Prior (Finn Bennett). A ekipa ima pred seboj zelo zagoneten primer - šest znanstvenikov s tamkajšnje raziskovalne postaje je v nepojasnjenih okoliščinah zmrznilo na ledu - zaenkrat (sledijo še trije deli) pa sledi vlečejo v polje nadnaravnega ... V četrti sezoni, sicer zaenkrat še bolj v ozadju, teče tudi zgodba o onesnaževanju tamkajšnjega rudnika in vse bolj glasnih pozivih lokalne skupnosti k njegovemu zaprtju. Vzporedno, prav zaradi novih dokazov, povezanih s skrivnostno smrtjo znanstvenikov, pa Navarro lahko ponovno odpre “njeno rano” - nerešeno preiskavo smrti mlade aktivistke Anne K.

Kot se za Pravega detektiva spodobi, smo na starem dobrem terenu večplastnih prepletajočih se zgodb in morebitnih motivov.

Krog bo morda sklenjen

Skratka, kot se za Pravega detektiva spodobi, smo na starem dobrem terenu večplastnih prepletajočih se zgodb in morebitnih motivov. Kot kaže, pa se vzpostavljajo tudi nekatere zelo očitne povezave s prvo sezono. Najprej je tu simbol spirale, ki se pojavi ponovno v četrti sezoni, kot tetovaža na umorjeni Annie K. Žensko, ki je odkrila mrtve znanstvenike, je pri tem vodil duh njenega pokojnega partnerja, sicer očeta Rusta Cohla, ki je odraščal na Aljaski, za nameček pa naj bi raziskovalno postajo financiralo podjetje Tuttle. Člani družine Tuttle pa, kot vemo, so vodili vse niti v ozadju prve sezone. Krog bo morda sklenjen.


Najbolj brano