Okusi z obeh strani Karavank

Celovec je te dni središče okusov regije Alpe Jadran. Tamkajšnje turistično združenje pripravlja že šesto izvedbo festivala Dnevi Alpsko-jadranske kuhinje. Do prihodnje nedelje, 24. septembra, se bodo v Celovcu zvrstili številni dogodki, ta vikend je na sporedu Milja okusov, ko bo na stojnicah na celovških trgih in ulicah ponudba iz celotne regije.

Vinar Primož Lavrenčič s posestva Burja (desno) je v Celovcu predstavil koncepte sonaravne pridelave vin. Foto: Sašo Dravinec
Vinar Primož Lavrenčič s posestva Burja (desno) je v Celovcu predstavil koncepte sonaravne pridelave vin. Foto: Sašo Dravinec

Dneve Alpsko-jadranske kuhinje v Celovcu oziroma na Koroškem letos prirejajo šestič, vsako leto pa je občuten prispevek primorskih mojstrov in pridelovalcev. Koncept, ki sta ga domislila direktor celovškega turističnega urada Helmuth Micheler in spodbujevalec sodelovanja v regiji, založnik in publicist Lojze Wieser, je usmerjen k spoznavanju med Jadranom in Alpami in prek miz in krožnikov odkriva, v čem smo si podobni in v čem različni.

Poroka okusov

Kot vsako leto je tudi v teh dneh na Koroškem opazen slovenski in primorski prispevek. V tretji trijezični knjigi Lojzeta Wieserja Svatba okusov - poroka Alp in Jadrana sta sredozemski dotik dodala novinar in urednik Primorskih novic Sašo Dravinec s prispevkoma Vinarji, skrbniki tradicije in narave o vinskem podpisu regije ter o oljčnem olju severnega Jadrana, in publicist Toni Gomišček, ki je predstavil delo kraške zeliščarke Martine Malalan.

V sozvočju s temami iz knjige so v petek v vinoteki Jäger v Celovcu predstavili niz sonaravnih vin iz regije. Vinar Primož Lavrenčič (Burja) je pred razprodanim avditorijem predstavil pridelavo v sozvočju z naravo in s čim manj vinarjevih intervencij, skupaj z ujemajočimi prigrizki pa so zvedavi publiki ponudili vina iz slovenskih kleti Burja, Štemberger, Zaro, Kabaj, Marof in Lobik, Draga Miklus z italijanske strani Brd ter koroških Kegley & Lexer, Waltl in Sternberg.

Vrhunsko oljčno olje za koroške sladokusce

Dan kasneje je bila še predstavitev vrhunskih oljčnih olj z razlago in degustacijo, vključno s primerjavo med cenenimi širokopotrošnimi oljčnimi olji in vrhunskimi ekstradeviškimi. Degustator Ernest Kante je v imenu Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper predstavil značilnosti severnojadranske pridelave, stojnici sta v Celovcu imela tudi izpostavljena pridelovalca Gregor Lisjak in Monterosso. Glede na to, da je tako rekoč vsak obiskovalec odhajal z brošuro in kakšno steklenico olja v roki, je bila tudi ta predstavitev zelo uspešna.

Primorsko obarvan je bil še en nadvse pomemben dogodek v Celovcu, Slovenski dan, ki ga v Osojskem dvoru prireja Slovenska gospodarska zveza, na čelu katere je uspešni podjetnik iz Podjune Benjamin Wakounig. Številnim gostom iz slovenske skupnosti, poslovnega in političnega življenja Koroške ter iz Slovenije je okuse Vipavske doline predstavil Aleksander Mladovan s sodelavci iz gostilne Termika iz Ozeljana, vinsko spremljavo pa je prispevalo več vinarjev iz spodnjega dela doline.

V ponedeljek bo v Celovcu kraški dan. Popoldan in zvečer bodo Devetakovi z Vrha sv. Mihaela predstavili pridelke in na večerji še jedi iz njihove tradicionalne in velikokrat nagrajene Lokande Devetak.


Najbolj brano