Kulinarika
Domači sorti iz črnomorskega bazena
Domači sorti iz črnomorskega bazena

“Največ sveta otrokom sliši Slave,” je vzneseno napisal največji slovenski pesnik in besede položil v usta starovercu Črtomirju, bojevniku v imenu pravice do lastne izbire vere in postave. France Prešeren je v zanosu panslavizma nekoliko pretiraval, kot mogoče pretiravajo tisti, ki trdijo, da je refošk najbolj razširjeno rdeče vino na svetu. Slednji so v dvojni zmoti. Prvič, ker refošk ni en sam, ampak so refoški, in drugič, ker je resda najbolj razširjena sorta rdečega grozdja, toda zgolj pri nas, v Sloveniji, ter v posameznih vinorodnih okoliših sosednjih držav, v Hrvaški Istri in na (tržaškem) Krasu. Je pa res, da lahko uvrščamo refošk oziroma refoške med zelo, zelo stare sorte z dolgo neprekinjeno prisotnostjo na naših tleh.

Nova vinska kraljica jeBelokranjka z Gorenjske
Nova vinska kraljica jeBelokranjka z Gorenjske

Sredi meseca je Slovenija dobila novo vinsko kraljico. V letu 2023 bo krono nosila Maja Pečarič iz Kranja, skorajšnja diplomantka biotehniške fakultete, ki pa ima tesne stike in vinarske povezave v Beli krajini, na domačiji Pečarič - Meginc, od koder je njen oče in tudi kraljičino vino, rose letnika 2022.

Kulinarika v letu črnega vodnega zajca
Kulinarika v letu črnega vodnega zajca

Po kitajskem horoskopu prepušča tiger 21. januarja, torej jutri, vodilni položaj črnemu vodnemu zajcu. Sledeč modrosti z daljnega vzhoda bomo v naslednjem letu manj ošabni in prevzetni ter obenem bolj dovzetni za izražanje podrejenosti in prilagodljivosti. Črni zajec ponazarja dolgoživost oziroma, prevedeno v sodobni jezik, podpira trajnostne prakse.