Zlata doba piratstva po neapeljsko

Netflix je z enim od svojih najnovejših celovečercev Mixed by Erry, ki je nastal v sodelovanju z italijansko nacionalno televizijo Rai, predstavil resnično zgodbo bratov Frattasio iz Neaplja. Ti so v osemdesetih letih prejšnjega stoletja s piratskimi glasbenimi miksi na kasetah obnoreli vsaj pol Italije in z njihovim nečednim poslom po prodaji prehiteli vse italijanske glasbene založbe.

Druščina treh bratov iz Neaplja je sredi 80. letih minulega stoletja 
s svojo prodajalno kaset Mixed by Erry precej premešala karte na 
področju italijanskega glasbenega založništva.
Druščina treh bratov iz Neaplja je sredi 80. letih minulega stoletja s svojo prodajalno kaset Mixed by Erry precej premešala karte na področju italijanskega glasbenega založništva. 

Zgodba se je začela precej nedolžno. Želja enega od bratov, Enrica, je bila postati DJ, toda vsi njegovi poskusi so se izjalovili, ker mu je bojda primanjkovalo “mednarodnosti”. Ko se je že sprijaznil z idejo, da bo nadaljeval z delom čistilca v trgovini z elektroniko in za kupce tu pa tam posnel kaseto z miksom glasbenih hitov po svojem izboru, se je lastnik odločil, da bo prodal trgovino. Ker družinska situacija ni bila rožnata (oče se je ukvarjal s preprodajo “čajnega” whiskeyja, druga dva brata pa sta tudi občasno na sivi strani zakona skušala kaj zaslužiti), se je Enrico odločil, da bo sanje o DJ-evstvu uresničil po svoje.

Na teden naj bi obrnili 80 milijonov lir

Z bratoma je odprl trgovino Mixed by Erry in začel prodajati piratske kasete s tedanjimi hiti. Posel je začel hitro cveteti in se širiti, na neki točki so po Neaplju imeli kar deset “laboratorijev” in približno sto zaposlenih, na teden pa naj bi mininalno obrnili 80 milijonov lir. Na neki točki se jim je pridružil tudi podjetni milanski menedžer, ki se je ukvarjal s prodajo praznih kaset, s katerim so sklenili ekskluzivo in še bolj obogateli. V filmu je sicer predstavljen kot Arturo Maria Barambani (hommage Fantozzijevemu megadirektorju?), njegova prava identiteta pa ni razkrita. Najverjetneje zato, ker je bil prav on “ozko grlo”, ki je sodeloval s policisti, ko so začele padati ovadbe zaradi nelegalnega piratstva. Barambanija je upodobil odlični rimski igralec Fabrizio Gifuni, ki je pred tem blestel kot Aldo Moro v italijanski seriji Esterno notte, preostali osrednji igralci so pristni Neapeljčani, ki govorijo v sočnem dialektu, zato je nujen ogled z podnapisi.

Da, zgodba o kultnih kasetah Mixed by Erry je nora in resnična hkrati, njihov vzpon pa je omogočila tedaj še zelo ohlapna zakonodaja.

Tudi režiser Sydney Sibilia prihaja iz Kampanije, toda ne iz Neaplja, ampak iz Salerna in je zrasel z Enricovimi glasbenimi miksi, a ne “originalnimi”. Kasete bratov Frattasio so namreč zaradi svoje popularnosti na neki točki in predvsem na jugu Italije veljale za “originale” in so bile, ironično, podvržene piratstvu ...

Da, zgodba o kultnih kasetah Mixed by Erry je nora in resnična hkrati, njihov vzpon pa je omogočila tedaj še zelo ohlapna zakonodaja ... Neapelj se je sicer v tistem času utapljal v veliko hujših kriminalnih zločinih in nebogljena druščina treh bratov ni bila na prioritetnem seznamu organov pregona, četudi ji je bil že precej let za petami neapeljski preiskovalec Ricciardi, ki je nadrejene vseskozi opozarjal na nelegalni posel. Končni epilog sledi šele, ko so italijanske založbe ugotovile, da jim je Mixed by Erry odgrizel precejšnji kos pogače ...


Najbolj brano