Iz Hiše Torkla v Kortah v Bistro 11 v Piranu

V pokoronskem ponovnem zagonu marsikaj ni več tako, kot je bilo. Sporočil o menjavah v lokalih smo deležni tako na globalni kot na lokalni sceni, najbolj pa je odmevala napoved, da bodo zaprli slovečo Nomo Reneja Redzepija v Kopenhagnu. V Istri ima Hiša Torkla v Kortah po desetih letih nove najemnike, dosedanji se selijo v Piran.

Složni deležniki v Hiši Torkla (z leve): novi gostitelj Zoran Bogdanovski, lastnik Ivo Krebelj s soprogo Marušo Šegec ter Andreja in Sebastjan Kovačič, ki po desetletju zapuščata Korte. Foto: Dean Duboković
Složni deležniki v Hiši Torkla (z leve): novi gostitelj Zoran Bogdanovski, lastnik Ivo Krebelj s soprogo Marušo Šegec ter Andreja in Sebastjan Kovačič, ki po desetletju zapuščata Korte. Foto: Dean Duboković

V začetku leta je gastronomski svet zajela vest, da bo Rene Redzepi iz kopenhagenske Nome leta 2025 zaprl restavracijo in se posvetil drugačnim projektom. Noma je izpostavljen hram iskanja kulinaričnih meja, z Redzepijem na čelu pa eden od temeljev skandinavske visoke kulinarike. Bliže nam se konec tega meseca zapira St. Hubertus, restavracija južnotirolskega kuharskega mojstra Norberta Niederkoflerja v San Casianu v Alta Badii. Hotel, kjer je, gre v prenovo, verjetno pa bo imel tudi drugačno filozofijo in fine dining restavracije tam ne bo več. V zgodovino gre tudi Atelje v Nazorjevi ulici v Ljubljani, kjer je slovenski prestolnici Jorg Zupan prikuhal prvo michelinko, ostaja pa njegov bistro Breg ob Ljubljanici. Številna zaprtja in spremembe konceptov so povezani z visokimi stroški, pomanjkanjem kadrov in pogosto zelo visokimi cenami v vrhunskih restavracijah. Draginja oži krog uporabnikov, ki so pripravljeni odšteti več sto evrov za gastronomsko doživetje, vse bolj pa se krepi ponudba “bistroumnih” bistrojev, ki ponujajo enostavnejšo hrano a z dovoljšnjo mero gastronomske srčnosti, doživetij in tudi presenečenj. Konec koncev se je tudi Ana Roš Stojan v zimskem času z delom ekipe začasno preselila v Ljubljano in odprla bistro Ana in Slon.

Šavrinska kulinarika v Kortah

“Moja zamisel je bila, naj bo Hiša Torkla gostilna za vse v šavrinskem slogu,” pravi Ivo Krebelj, ki je leta 2002 odprl arhitekturno zelo dodelan lokal. Nekaj časa ga je vodil sam, potem pa oddal. “Nekaj so moja pričakovanja, a zgodbo naredijo najemniki,” pravi Krebelj.

”Ponudba v Piranu bo drugačna, bolj bistrojska. Nekaj naših zgodovinskih krožnikov pa bomo ohranili.”

Sebastjan Kovačič

Bistro 11, Piran

Pred desetletjem sta v Hišo Torkla prišla Andreja in Sebastjan Kovačič ter povezala okuse morja in kontinenta. Njuna zgodba je rasla, slednjič so ocenjevalci iz notranjosti države Hišo Torkla označili celo za najboljšo restavracijo v Istri. “Po epidemiji se stvari niso zasukale po pričakovanjih, zato sva se odločila za nov izziv v Piranu, bliže številnim obiskovalcem,” pravi Kovačič, ki prihodnji teden napoveduje odprtje Bistroja 11 v Hotelu Tartini. “Ponudba v Piranu bo drugačna, bolj bistrojska. Nekaj naših zgodovinskih krožnikov pa bomo ohranili,” dodaja.

V Korte prihajata kuharski mojster Gradimir Dimitrić in somelje Zoran Bogdanovski, znana obraza tukajšnje gastronomije. Od njunega delovanja - otvoritev napovedujeta konec meseca - je gotovo mogoče pričakovati številne jedi z ognjišča, ki dominira na pokriti terasi Hiše Torkla.

Sicer pa je na primorski gastronomski sceni še nekaj novosti, o čemer bomo poročali na teh straneh Primorskih novic v prihodnjih tednih.


Najbolj brano