Mnogoteri odtenki prijateljstva

Rdeča nit romanov italijanske pisateljice, ki jo bralci po vsem svetu poznajo kot Eleno Ferrante, je identiteta ženske.

Knjiga O novem priimku s podnaslovom Mladostsodi v sloviti Neapeljski cikel, pisateljica pa v njej nadaljuje zgodbo, ki jo je začela v Genialni prijateljici. V drugem delu se pred bralcem razgrnejo šestdeseta leta 20. stoletja.

Lila in Elena sta si še vedno zelo različni. Zdaj imata šestnajst let; prva se odloči za poroko s Stefanom, drugo zamika študij. A Lilin zakon hitro razpade, vse, kar se zgodi tisto poletje na otoku Ischia, pa močno zaznamuje odnos med prijateljicama. Ta niha, razpet med zbliževanjem, v katerega ju potegnejo nesrečni dogodki, in zavistjo, ki razdvaja njuno prijateljstvo ...

Elena Ferrante: O novem priimku, prevedla Anita Jadrič, Cankarjeva založba, 440 strani, cena

29,95 evra.

Tudi tokrat se avtorica izkaže s polnokrvnim pisanjem, brezkompromisno iskrenostjo, predvsem pa z izjemnim občutkom za junakinji, za opisovanje njunih usod in dram ... Elena Ferrante je dobri dve desetletji skrivala identiteto, oziroma, kot pravi sama, izbrala odsotnost, saj je prepričana, da je za zgodbo dovolj, če jo napiše. Lani je novinar Claudio Gatti razkril, da se za psevdonimom skriva prevajalka Anita Raja, a za občudovalce zgodb Elene Ferrante je to nepomemben podatek.


Najbolj brano