“Nekdo je za to odgovoren. Vem, da to nisem jaz.”

Ameriški igralec Alec Baldwin je prvič po usodnem 21. oktobru, ko je na snemanju filma Rust umrla ena od sodelavk, spregovoril o tej temi. V pogovoru za ameriško televizijsko mrežo ABC je povedal, da čuti neizmerno žalost, ne pa tudi krivde. “Za dogodek je nekdo odgovoren. Ne vem, kdo, vem pa, da to nisem jaz,” je dejal.

Alec Baldwin je v četrtek zvečer v enournem pogovoru prvič 
spregovoril o tragičnem dogodku na snemanju filma konec 
oktobra. Foto: Profimedia
Alec Baldwin je v četrtek zvečer v enournem pogovoru prvič spregovoril o tragičnem dogodku na snemanju filma konec oktobra. Foto: Profimedia

LOS ANGELES > Tega dne je Alec Baldwin na prizorišču snemanja vesterna v ameriški zvezni državi Nova Mehika ustrelil iz pištole, v kateri pa je bil namesto slepega pravi naboj. Zadel je snemalko Halyno Hutchins, ki je za posledicami ran umrla, ranil pa je režiserja Joela Souzo.

V pogovoru s televizijskim voditeljem Georgeom Stephanopoulosom (v devetdesetih letih je bil svetovalec takratnega predsednika ZDA Billa Clintona) je povedal, da je do nesreče prišlo medtem, ko ga je snemalka usmerjala, kako naj odigra prizor s pištolo. Scenarij je predvideval, da izvleče orožje in ga usmeri v kamero. “Ni bilo predvideno, da bi v tisti smeri ustrelil,” je dejal, “sprožilca se nisem niti dotikal.” Je pa sprostil kladivce na pištoli “in v tistem je odjeknil strel”. Da je bilo v orožju pravo strelivo, je izvedel šele na policijski postaji tričetrt ure kasneje. “Ko sem Halyno videl nazadnje, je bila prisebna, Souza pa je zelo glasno kričal.”

V enournem pogovoru, med katerim so igralca nekajkrat premagale solze, je opisal tudi srečanje s soprogom preminule snemalke. “Nisem vedel, kaj naj mu sploh rečem,” je dejal. “On pa me je objel in rekel, da upa, da bova šla skozi to skupaj. Odgovoril sem mu, da ne vem, kako mu povedati, kako močno vse skupaj obžalujem.”

Na vprašanje voditelja, ali dopušča, da je njegove igralske kariere konec, je Baldwin odgovoril pritrdilno. “Ne predstavljam si, da bi še kdaj nastopil v filmu, v katerem se pojavi orožje,” je dodal.

Kako je pravo orožje zašlo na prizorišče snemanja, še vedno ni jasno, na vseh snemanjih so za pripravo in ravnanje z orožjem pristojni posebej izurjeni ljudje. Na račun orožarja, ki je sodeloval pri usodnem snemanju, igralec ni imel nobenih pripomb. Baldwin, ki je bil pri filmu udeležen tudi kot producent, je dejal, da upa, da bodo tragični dogodek raziskali povsem do konca.

Triinšestdesetletni Alec Baldwin je v teatru, na filmu in televiziji pristen zadnjih 35 let, v tem času je bil nominiran za številne stanovske nagrade, tudi za oskarja. Zanimiva podrobnost je, da so igralci tudi njegovi trije bratje Daniel, William in Stephen, oprijel se jih je naziv “bratje Baldwin”.

V preteklosti se je že dogajalo, da so igralci na snemanjih podlegli ranam iz strelnega orožja. Tako sta na primer umrla Jon-Erik Hexum, ki smo ga sredi osemdesetih tudi na slovenski televiziji lahko gledali v nanizanki Pod krinko, ali Brandon Lee, sin zvezdnika kung-fu filmov iz sedemdesetih let Brucea Leeja. Ravno zaradi takšnih primerov George Clooney menda praviloma sam preveri, ali v orožju vendarle niso pravi naboji. nr


Najbolj brano