Tajfun Jebi na Japonskem terjal najmanj enajst žrtev

Najmočnejši tajfun na Japonskem v četrt stoletja je zahteval najmanj enajst smrtnih žrtev, več kot 600 ljudi je poškodovanih. Ujma je od sveta odrezala mednarodno letališče Kansai, saj se je v most, ki letališče na umetnem otoku povezuje s kopnim, zaradi nje zaletel tanker. Na letališču je čez noč obtičalo 3000 ljudi.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

TOKIO > Enajst članov posadke tankerja ni bilo poškodovanih. Ljudje, ki so po poročanju japonske radiotelevizije NKH brez elektrike in hlajenja zraka obtičali na letališču, so zjutraj dočakali odrešitev, nekatere so s trajektom odpeljali na letališče v Kobeju, ki je prav tako na umetnem otoku, druge pa z avtobusi na kopno.

Ladjo, ki je bila zasidrana v Osaškem zalivu, je odneslo proti mostu, ko je na tem območju divjal tajfun Jebi.

Letališče Kansai ostaja zaprto, danes je odpovedanih 162 poletov. Ena od letaliških stez in kletna etaža terminala sta poplavljeni. Kdaj ga bodo zopet odprli, ni jasno.

Prek letališča v Kansaiu običajno dnevno opravijo 400 poletov, skozenj potuje 78.000 potnikov. Je tudi velikega gospodarskega pomena, saj gre preko njega deset odstotkov japonskega izvoza.

Izmed enajstih smrtnih žrtev jih je osem tajfun terjal v prefekturi Osaka, med njimi je tudi četverica moških, ki so zaradi močnih vetrov padli z gornjih nadstropij oziroma streh. Preostala trojica je umrla, ker so vanje prileteli predmeti, ki jih je nosil tajfun.

Zaradi Jebija je brez elektrike ostalo 2,4 milijona gospodinjstev, a v okoli 80 odstotkov se je danes že vrnila. Oblasti so odredile evakuacijo 1,2 milijona ljudi, od tega jih je 16.000 noč preživelo v zatočiščih.

Premier Shinzo Abe je obljubil maksimalna prizadevanja za obvladovanje razmer in obnovo infrastrukture. Železniški promet je danes v veliki meri že stekel kot običajno.

21. tajfun v tej sezoni je po Japonski pometal z vetrovi, ki so dosegali hitrosti tudi do 220 kilometrov na uro. Zjutraj po krajevnem času se je približal Rusiji in oslabel v ciklon.

Jebi se bo zaradi svoje silovitosti vpisal v anale, saj deželo vzhajajočega sonca redko dosežejo tako močni tajfuni. Ni pa bil tako smrtonosen kot nekateri v preteklosti.

Oktobra 2013 je na primer ciklon Wipha terjal 43 žrtev. Zaradi tajfuna Talas pa je septembra 2011 umrlo 82 ljudi, 16 jih še vedno pogrešajo. Marca tega leta je Japonsko stresel tudi potres, ki je povzročil cunami in posledično katastrofo v Fukushimi.

Japonska, ki se redno sooča z vremenskimi nevšečnostmi, je bila letos še posebej močno prizadeta. Pred dvema mesecema so rekordne padavine na jugozahodu države sprožile hude poplave in zemeljske plazove, v katerih je umrlo 220 ljudi. Sledil je vročinski val z več kot 100 mrtvimi.


Najbolj brano