Pelosijeva v Seulu potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je danes v Seulu ponovno potrdila zavezanost ZDA jedrski razorožitvi Severne Koreje. Izrazila je tudi zaskrbljenost zaradi vse večjih napetosti na Korejskem polotoku.

SEUL > Stopnjevanje groženj s strani Severne Koreje je zaskrbljujoče, je po srečanju s predsednikom južnokorejskega parlamenta Kim Jin-pyojem dejala Pelosijeva, ki je imela na programu tudi obisk demilitariziranega območja na meji s Severno Korejo.

Pelosijeva je z južnokorejskim kolegom razpravljala o "resnih razmerah" in vse večji grožnji, ki jo predstavljajo severnokorejski programi jedrskega orožja.

Prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje ter za dosego miru z mednarodnim sodelovanjem in dialogom temeljijo na "močnem in razširjenem odvračanju Severne Koreje", sta po pogovorih poudarila Pelosijeva in Kim. Med drugim sta izpostavila tudi krepitev vezi med državama, ne le na varnostnem, ampak tudi na gospodarskem in tehnološkem področju.

Severna Koreja medtem od začetka letošnjega leta znova bolj intenzivno izvaja provokacije s testiranjem raket, med drugim je prvič po letu 2017 izstrelila medcelinsko balistično raketo, s čimer krši resolucije Varnostnega sveta ZN, ki ji takšne teste prepovedujejo.

Pelosijeva se je v Seulu sešla z najvišjimi parlamentarnimi predstavniki, z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom, ki je ta teden na dopustu, pa se ni srečala osebno, ampak se je z njim pogovarjala po telefonu. Yoon se zato sooča z vse ostrejšimi kritikami, tudi poslanci njegove stranke so opozorili na dejstvo, da ni bila poslana nobena uradna delegacija, ki bi pozdravila ameriško kongresnico.

V Južno Korejo je Pelosijeva prispela po obisku v Taipeiju, s katerim je razburila Kitajsko, ki je danes začela obsežne vojaške vaje okoli Tajvana. Po obisku Južne Koreje pa je predstavnica ameriškega kongresa že prispela na Japonsko, zadnjo postajo svoje azijske turneje.

Kot je sporočilo japonsko zunanje ministrstvo, jo bo v petek na delovnem zajtrku sprejel premier Fumio Kishida, sešla pa se bo tudi s predsednikom japonskega predstavniškega doma Hiroyukijem Hosodo


Najbolj brano