Za zajtrk z Bolgari, gostitelji evropskega prvenstva

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na uvodni tekmi svetovne lige narodov premagala Srbijo. Danes ob petih po slovenskem času so naši fantje že igrali z Bolgarijo.

Kanalec Jani Kovačič je proti Srbiji  odlično igral v obrambi.  Foto: Volleyball World
Kanalec Jani Kovačič je proti Srbiji odlično igral v obrambi.  Foto: Volleyball World

NAGOJA > Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je včeraj na uvodnem turnirju v japonski Nagoji z zmago odprla elitno ligo narodov, v kateri nastopa 16 najboljših reprezentanc sveta. Na tekmi s Srbijo, ki je padla po štirih nizih, sta zaigrala tudi nekdanja člana Salonita Anhovo iz Kanala, bloker Danijel Koncilja in predvsem libero Jani Kovačič, ki je odigral vso tekmo in na sprejemu ni naredil niti ene napake.

Slovenski selektor Gheorghe Cretu, ki je reprezentanco lani popeljal do četrtega mesta na svetovnem prvenstvu, je dobro pripravil spremenjeno zasedbo, ki je zaradi poškodbe Tončka Šterna in šolskih obveznosti Nika Mujanovića ostala brez klasičnih napadalcev. Zato je Cretu na igrišče namesto dveh postavil tri sprejemalce, med katerimi sta predvsem Klemen Čebulj in Rok Možič včasih igrala tudi nosilne napadalske vloge. Ob tem je v napadu svojo iznajdljivost spet pokazal sicer največkrat obrambno naravnani kapetan Tine Urnaut.

Slovenija : Srbija 3:1 (29, -19, 20, 21)

Slovenija: Pajenk 10, Kozamernik 8, Koncilja, Kovačič, Ropret 2, Urnaut 22, Čebulj 11, Možič 24 .

Srbija: Katić 4, Krsmanović 9, Kujundžić 14, Batak 1, Perić 8, Luburić 21, Todorović 3, Vučičević 3, Nedeljković 4.

Slovenija je imela z borbenimi Srbi, za katerimi je v ligi narodov dolga kilometrina, kar nekaj težav. Srbski selektor Igor Kolaković, ki je nekoč vodil ACH Volley in Slovenijo odlično pozna, je svoje izbrance dobro pripravil, a so naši fantje vendarle upravičili vlogo favorita. Jeziček na tehtnici je bil Mariborčan Rok Možič s 24 točkami. Poznalo se mu je, da je za njim odlična sezona v italijanskem prvoligašu Veoni. Lani je sicer v ligi narodov Slovenija zasedla deseto, Srbija pa enajsto mesto.

“Nasproti nam je stala dobra ekipa z enim najboljših napadalcev na svetu, Draženom Luburićem. Vesel sem, da smo proti takšni ekipi bili uspešni. Srbi so na uvodu izkoristili nekaj naših napak, a smo se vrnili v igro. V prvem nizu je pri servisu dobro deloval le Jan Kozamernik. V nadaljevanju smo pri servisih namesto moči uporabili raznovrstnost. Tekmecem je to povzročilo nekaj težav in spremenilo potek dvoboja. Ne morem biti povsem zadovoljen z igro v bloku. Temu bo treba posvetiti pozornost na naslednjih treningih in tekmah,” je tekmo ocenil naš selektor Gheorghe Cretu.

Slovenci so danes ob petih po slovenskem času že igrali proti Bolgariji, lani 14. ekipi lige narodov. Motiv je pri vseh reprezentancah velik, saj vsaka zmaga šteje za točke svetovne lestvice, ki utegnejo na koncu odločiti o potnikih na olimpijski turnir. Pri Bolgarih bo dodaten motiv, ker letos gostijo evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija branila srebrno odličje. Tam naj bi naši reprezentanci pomagal tudi novogoriški organizator Dejan Vinčić, ki ga zaradi okrevanja po poškodbi v ligi narodov ni. Za njim je sicer dobra sezona v nemškem Friederichshafnu, s katerim je bil finalist nemškega prvenstva.

Na turnirju slovenske skupine v Nagoji so uvodoma Bolgari izgubili s Kitajci (2:3), ki so bili lani 13. v ligi narodov. Japonci - lani peti v tem tekmovanju - so odpihnili Iran (3:0). Poljaki (tretje mesto 2022) so s 3:1 ustavili lanske zmagovalce Francoze, ki se bodo morali za obrambo zlata še pošteno potiti.

Druga skupina lige narodov igra prvi turnir v kanadski Ottawi. Tam so lani četrti Italijani uvodoma naleteli na razpoložene Argentince (deveto mesto 2022), ki so slavili kar s 3:0. Domačini, ki so lani komaj obstali v ligi, so s 3:2 premagali Kubo, ki je letos v ligi nadomestila lani izpadlo Avstralijo.


Najbolj brano