Stabilen futsal prvoligaš

Kobariški klub malega nogometa Oplast je - tako kot škofijski Bronx - sezono v prvi državni futsal ligi končal v četrtfinalu. Časi, ko so lovili državni naslov, so zgodovina. V Posočju dolgoročno gradijo mlado ekipo na domačih temeljih.

Rdeče-beli Oplast je - tako kot modri primorski tekmec Bronx - 
državno prvenstvo končal v četrtfinalu.  Foto: Igor Mušič
Rdeče-beli Oplast je - tako kot modri primorski tekmec Bronx - državno prvenstvo končal v četrtfinalu.  Foto: Igor Mušič

KOBARID > V najboljših letih je bil kobariški Oplast dvakrat državni prvak v dvoranskem nogometu - nazadnje pred petimi leti, a to so bili drugi časi. V Posočju je bil krog kakovostnih igralcev futsala širši, saj je takrat solidno deloval še tolminski Puntar, za kakovostne presežke na državni ravni pa je v glavnem skrbela Litija.

Medtem so se razmere spremenile. Zasavcem sta se z močnimi denarnimi vložki pridružila Maribor in aktualni prvak Dobovec, Puntar je skoraj propadel (igra le z okrnjenimi mlajšimi selekcijami), najboljši posoški nogometaši pa so se odpravili v bližnjo Italijo ali k najboljši slovenski trojki, kjer igra celotna članska in večina mlade reprezentance.

Branko Velišček

predsednik MNK Oplast

“ Na našem obrobju države ne moremo računati, da bi pomembno višali proračun.”

Mladincem so ponudili priložnost

V Oplastu so se po lanski sezoni, ko so mladinci osvojili drugo mesto v državi, odločili, da jim ponudijo priložnost v članskem moštvu, sredi sezone pa je v Maribor odšel še kapetan Jaka Sovdat. Ob zapisanem je kobariški trener Saša Leban s ponovitvijo lanskega dosežka - četrtfinala (tam je bil zanj usoden kasnejši finalist Maribor) - naredil, kar je lahko.

Uveljavila sta se mlada reprezentanta, vratar Nik Logar in igralec Nejc Kovačič, pomočnik selektorja te ekipe pa je bil klubski trener mladincev Primož Zorč. V klubu so aktivne vse mlajše selekcije od U-7 do mladincev, kjer vadi približno 100 nogometašev. Vrhunec sezone je bilo tretje mesto ekipe U-15 v državnem prvenstvu.

Predsednik kluba Branko Velišček ocenjuje opravljeno delo in napoveduje: “Po menjavi generacij smo pričakovali, da na vrh ne moremo, da pa bi morali mirno obstati v ligi, kar se je uresničilo. Glede članske ekipe bodo cilji v novi sezoni podobni. Trudili se bomo sestaviti takšno posoško ekipo, ki bo konkurenčna za mirno igranje v prvi ligi, težišče našega dela pa bo ostalo na dograditvi celotne piramide mlajših selekcij. Na našem obrobju države ne moremo računati, da bi pomembno višali proračun in kupovali igralce od drugod. Leto moramo preživeti s približno 50.000 evri. Naš adut je stabilnost kluba. Glavni pokrovitelj nam ostaja ob strani, imamo solidno trenersko ekipo, nekaj dela pa nas čaka še pri okrepitvi vodstva kluba, da bi bili organizacijsko in finančno nekoliko močnejši.”

Zapolnili bodo vse selekcije

Trenutno kaže, da bo letošnja članska zasedba v glavnem ostala skupaj, trener pa bo zagotovo še naprej Saša Leban. Jasno je le, da odhaja Gaj Rosič in da se Anže Širok ne bo vrnil iz Litije, ker je v Zasavju pred kratkim podaljšal pogodbo. V najboljšem severnoprimorskem futsal klubu upajo, da se bo iz bližnje Italije vrnil kdo od izkušenih posoških fantov, veseli pa bi bili tudi povratka kapetana Jake Sovdata, ki se je - zaenkrat - z Mariborčani dogovoril le sodelovanje do izteka pravkar končane sezone.

Glavne kadrovske odločitve nameravajo v Kobaridu sprejeti do konca junija, da bi se po dopustih 15. avgusta kakovostno lotili priprav. Oplast se bo v naslednjih dneh s Puntarjem dogovarjal o možnostih sodelovanja pri dopolnjevanju mlajših selekcij. Vrzel bo jeseni nastala predvsem pri starejših dečkih. Po lanskem premoru bodo v državnem prvenstvu spet tekmovali kadeti in mlajši dečki. Oplast je že pripravljen na zahtevo, ki jo NZS postavlja za sezono 2021/2022. Takrat bodo morali imeti vsi prvoligaši v državnih tekmovanjih najmanj tri mlajšeselekcije.


Najbolj brano