Ob stoletnici v elito

Decembra lani so na sklepni prireditvi NK Tabor ob zaključku leta v sežanskem kulturnem domu prisotnim predstavili tudi srednjeročno vizijo razvoja kluba do leta 2023, ki predvideva uvrstitev v prvo nogometno ligo. Nekateri imajo še smelejše načrte.

Davor Škerjanc (v ospredju)  kljub obilici pisarniškega dela še 
vedno tudi igra za člansko ekipo Tabora. Foto: Nejc Berce
Davor Škerjanc (v ospredju) kljub obilici pisarniškega dela še vedno tudi igra za člansko ekipo Tabora. Foto: Nejc Berce

SEŽANA > “Letos želimo prvenstvo v drugi ligi končati na četrtem mestu,” pravi direktor članskega moštva in hkrati igralec Davor Škerjanc, ki je poleti 2016 zaznamoval klubski premik od životarjenja k višjim ciljem, ko je pripeljal pokrovitelja Cherrybox 24. Mnogim sicer še zdaj ni jasno, kaj se skriva za tem imenom, ki ga simbolizirajo tri češnje. Gre za nakupovalno skupnost, ki združuje več kot 25.000 članov v več kot 50 državah sveta. Tabor je v prvi sezoni uresničil glavni cilj in napredoval v drugo SNL, v kateri po jesenskem delu prvenstva zaseda šesto mesto. Spomladi želi nadgraditi ekipo, ki se bo v prihodnji sezoni skušala znova prebiti v prvo nogometno ligo. “Nismo obremenjeni z datumi, čeprav jih nekateri bolj pogumno omenjajo. Želimo narediti korak naprej, če bo to prihodnje leto, toliko bolje, sicer pa je naš načrt res vrnitev v prvo SNL. Vsekakor tam želimo igrati leta 2023, ko bomo obeležili 100 let kluba. Obstajajo pa tudi sanje peščice posameznikov, da bi se tedaj borili za vstop v evropske pokale,” prvoligaške ambicije kluba potrjuje Škerjanc, ki pa še pogreša odziv lokalnega okolja, tako navijaškega kot gospodarskega.

Niti najmanj ni presenetljivo, da so tovrstni načrti dočakani s skepso, saj je kljub že skoraj tridesetletni časovni distanci še živ spomin na popoln zlom kluba ob prvoligaški avanturi na prelomu tisočletja. Za sežanski nogomet je to bila (pre)draga šola. “Če bi se obremenjeval z negativnimi razmišljanji, se tega projekta ne bi niti lotil. Čas bo pokazal, da delamo dobro zgodbo na zdravih temeljih in na osnovi realno zagotovljenih sredstev,” pravi Škerjanc. “Pripeljali smo mlade igralce, zadržali smo perspektivnega vratarja Ariana Renerja. Nimamo toliko denarja, kot si mnogi mislijo, nekateri igralci bi drugje zaslužili precej več, pa so prepoznali vizijo in ne nazadnje tudi vzdušje. Naša prioriteta je nogometna šola in napredovanje mladincev in kadetov v drugo SNL, v ozadju je nekaj zelo perspektivnih igralcev ekipe U-15, ki jo sestavljajo igralci treh klubov,” še našteva direktor in nogometaš, ki ne pozabi omeniti niti sodelovanja v regiji in iskanja načinov za razvoj infrastrukture, predvsem pomožnih igrišč.

Podporniki kluba iz vrst glavnega pokrovitelja, ki jih je občasno v večjem številu videti na tekmah, so kupili približno 300 letnih vstopnic, 400 dresov in 200 klubskih jopic. Domačih navijačev z letno vstopnico je desetkrat manj.

Sežanci so ta mesec pripeljali mladega srbskega napadalca Marka Bačanina in bivšega centralnega branilca Brežic Antonia Azinovića, počasi pa se ozirajo tudi po novem trenerju članske ekipe, saj jo bo Uroš Barut vodil le še do konca sezone.


Najbolj brano