Naš športnik 2022 - nominiranci med klubi

Nabor kandidatov za najboljše dosežke v kolektivnih športih je v primerjavi z lanskim letom kar prevetren. Znova so med nominiranci balinarji Hrasta in ajdovske rokometašice, trije ostali tekmeci za najvišje primorsko športno priznanje pa se po nekaj letih vračajo v izbor.

Balinarji kobjeglavskega Hrasta so tretjič postali državni prvaki. Foto: BZS
Balinarji kobjeglavskega Hrasta so tretjič postali državni prvaki. Foto: BZS

Agrochem Hrast

Balinarji Agrochema Hrasta iz Kobjeglave so letos pod vodstvom Valterja Švare in v postavi Žan Kocina, Marko Švara, Jaka Štremfel, Erik Čeh in Gregor Sever še drugič zapored postali slovenski državni prvaki (DP). Prvaki so že tretjič prav ob praznovanju pol stoletja kluba. Dobro jim gre tudi to jesen, saj za vodilno Postojno zaostajajo le za točko.

Hrast je ostal brez nastopa med najboljšo evropsko četverico. Sezono na mednarodnem prizorišču so sklenili oktobra, saj so po remiju na prvi tekmi v Novi Gorici visoko izgubili drugi četrtfinalni obračun v Poreču. Svojo priložnost so iskali v natančnem zbijanju in igri v krog, vendar se jim načrt ni izšel. Hrast je tako tekmovanje v evropskem pokalu sklenil v četrtfinalu. Na DP v posamični igri je bron osvojil Gregor Sever. Marko Švara in Štremfel sta se udeležila svetovnega prvenstva (SP). Švara se je na članskem SP za naslov svetovnega prvaka v natančnem zbijanju boril proti Italijanu Danieleju Grossu in osvojil srebrno odličje, v igri dvojic pa je bil z Dejanom Tonejcem bronast. Med dobitnike medalj so se zapisali tudi mladinci po zaslugi srebra Jake Štremfla v hitrostnem zbijanju.

AŠD Juventina

Amatersko športno društvo Juventina iz Štandreža pri Gorici je na najboljši način obeležilo 75-letnico dejavnosti in 25 let predsednikovanja Marka Kerpana. Po sijajni sezoni 2021/2022 je prek prvega mesta v nogometnem promocijskem prvenstvu ekipa dosegla napredovanje v elitno ligo, najvišje deželno tekmovanje. V postavi je v vidni vlogi nastopalo več slovenskih igralcev, del vzgojenih v domačem pogonu, del pa preverjenih okrepitev iz Nove Gorice. Nadvse solidno je moštvo doslej igralo tudi v jesenskem delu nove sezone.

Pri Juventini se v zadnjih sezonah trudijo, da bi spet na polno obudili mladinski sektor, ki je v zadnjih letih zašel v hude težave. Želja štandreškega društva je, da bi v sodelovanju z drugimi slovenskimi klubi imeli pod svojim okriljem celotno mladinsko piramido, od najmlajših do mladincev. Pri Juventini so obenem ponosni, da so nekateri nogometaši tudi člani reprezentance Slovencev v Italiji, ki je junija nastopala na evropskem prvenstvu manjšin oziroma na Europeadi na Koroškem v Avstriji.

OK Gorica (Gen-I Volley)

Leto 2022 je v novogoriško odbojko prineslo poglavji z različnimi akterji na čelu zgodb, a je kontinuiteta uspehov ostala. Tandem trenerke Majde Čičić in izvršne direktorice Ines Vidič se je prebil čez težko obdobje covida-19, poškodb in dopolnjevanja ekipe. Spomladi je s tretjim mestom v državnem prvenstvu - glede na vložek v ekipo - dosegel praktično maksimum in zaostal le za bogatejšima profesionalnima ekipama kamniškega Calcita in mariborskega NKBM Branika.

Poleti je za krmilo prijel zakonski par, trener Vasja Samec Lipicer in direktorica Tina Lipicer Samec, ki je v sezoni 2018/19 - Gorici prinesel preboj v polfinale evropskega pokala challenge in srebro v državnem prvenstvu. Tujke so odšle, domačinkam pa sta dodala nekaj obetavnih slovenskih igralk. Prenovljena ekipa je tretja po jesenskem delu državnega prvenstva, uvrstila pa se je tudi v polfinale pokala. Klub je okrepil delo z mlajšimi selekcijami, da bi sčasoma bilo v članski ekipi še več domačih nosilk igre.

Footbal Club Koper

Nogometaši Kopra so v svoje vitrine pospravili četrto pokalno lovoriko, v majskem finalu je v Celju padel ljubljanski Bravo. V državnem prvenstvu so bili vse do zadnjega kroga v igri za naslov prvaka. Na koncu so se morali zadovoljiti z drugim mestom, drugi so tudi po jesenskem delu aktualne sezone, čeprav so v zadnjem času tekmovalno in rezultatsko padli.

Se pa jim je kolo sreče obrnilo prav v sklepnih tekmah jeseni. Z dvema zmagama in nekoliko slabšimi dosežki tekmecev so najbližji zasledovalci vodilne Olimpije. V klubu sicer pravijo, da še niso opustili misli o državnem naslovu. V konferenčni ligi jim letos ni šlo po načrtih, izpadli so s predstavnikom Lihtenštajna. Tudi v tekoči sezoni je osnovni cilj moštva nov preboj v katerega od evropskih tekmovanj.

Rokometno društvo Koper

Koprski rokometaši so stalnica v slovenskem prvoligaškem tekmovanju. V minuli sezoni so s šestim mestom nekoliko zaostali za visokimi cilji, letos so bili pripravljeni storiti korak proti vrhu, kar jim je preprečil slab začetek sezone in poškodbe.

Sezono je edini primorski rokometni prvoligaš začel pod pričakovanji, na že skoraj dobljenih uvodnih tekmah je točke nerodno izgubil v končnici in krivulja se je takoj obrnila navzdol. Po petih krogih je bil Koper pri dnu lestvice z le eno osvojeno točko, zato je moral oditi trener Bojan Čotar. Potem ko je ekipo prevzel dvojec Nejc Poklar-Uroš Čuk so se stvari korenito spremenile, ekipa je začela zmagovati. Do konca sezone se nameravajo še dvigniti na lestvici.

ŽRK Mlinotest Ajdovščina

Rokometašice Mlinotesta so pod vodstvom trenerja Jana Žbogarja v minuli sezoni osvojile tretje mesto v državnem prvenstvu - za v Sloveniji nepremagljivim evropskim Krimom in močno celjsko ekipo Z'dežele. Prav Krim je bil za Mlinotest usoden v četrtfinalu pokala.

V novi sezoni Mlinotest pred tekmo s Krimom celo vodi, saj je osvojil vse možne točke. Privrženci rokometa bodo jutri od 19. ure v ajdovski dvorani Police lahko stiskali pesti za presenečenje na prvem medsebojnem ligaškem dvoboju v sezoni s Krimom. Ajdovke so se sicer že prebile v polfinale pokala. Na priprave reprezentance za nedavno svetovno prvenstvo sta bili povabljeni Ana Abina in Urša Zelnik, pred tem pa v širši izbor tudi zelo obetavna mladinska reprezentantka Nena Černigoj. V pokalu EHF je za izbrano vrsto igrala tudi Nuša Fegic. Za kakovost podmladka v klubu se ni bati. V državnih ligah so tako mladinke kot starejše deklice tretje. PD, RM, IM


Najbolj brano