Lanišek v najbolj stabilni formi

Turneja štirih skakalnic se je končala s pričakovano zmago Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda, ki je s tem napovedal tudi boj za veliki kristalni globus. A tudi Anže Lanišek je lahko zadovoljen.

Anže Lanišek Foto: STA
Anže Lanišek Foto: STA

BISCHOFSHOFEN > Halvorju Egnerju Granerudu sicer ni uspelo zmagati na vseh štirih skakalnicah slovite novoletne turneje, vendar so tudi tri zmage vsega spoštovanja vredne. Le trije tekmovalci so namreč v zgodovini tega tekmovanja uspeli zmagati na vseh tekmah. Še dolgo časa pa bo očitno minilo, preden bo še kdo ujel rekorderje skupnih zmag. Pet zlatih orlov ima Finec Janne Ahonen (1998/99, 2002/03, 04/05, 05/06, 07/08), štiri pa Jens Weissflog iz nekdanje Nemške demokratične republike (NDR), ki se zdaj prištevajo Nemčiji (1983/84, 84/85, 90/91, 95/96). Med še aktivnimi skakalci bi Weislfloga morda lahko ujel le Kamil Stoch, ki ima tri orle, a so pri 35. letih njegovi najboljši časi že mimo.

Norvežanom zlatega orla ni uspelo osvojiti že 16 let, zadnjega je iz Bischoshofna domov odnesel Anders Jacobsen leta 2007.

Granerud je v Bischofshofnu premagal Anžeta Laniška, ki je novoletno turnejo končal na tretjem mestu, v svetovnem pokalu pa ostaja za petami Poljaku Dawidu Kubackemu, ki je bil danes in skupno na turneji tretji. Omenjeni trije skakalci so izrazito prevladovali na povsem razprodani turneji, ki je bila kljub odsotnosti zime izpeljana brez večjih težav. Lanišek je z izjemo prve tekme v Oberstdorfu, kjer je bil deseti, na preostalih treh tekmah stal na zmagovalnih stopničkah in pokazal zelo stabilno tekmovalno formo.

“Tako dolgo sem sanjal o tem,” je po prepričljivi skupni zmagi pred 14.000 gledalci dejal Granerud, ki je ob današnji zmagi slavil še v Oberstdorfu in Garmisch-Partenkirchnu in našteval skakalce, ki jih je kot otrok videl leteti na televiziji. Postal je deveti norveški skakalec s skupno zmago, a šele tretji v tem stoletju, pred Jacobsenom je leta 2004 slavil Sigurd Pettersen. Granerud je domov odnesel še ček za 100.000 švicarskih frankov.

Najbolj srečen med najboljšimi je bil Kubacki, saj se mu je danes rodila hči, zanimivo pa je, da med turnejo rojstni dan praznuje tudi njegov prvorojenec, dvoletni malček - leta 2021 je Kubacki osvojil tudi zlatega orla.

“Hvala vsem, ki mi pomagajo na moji poti. Če bi bilo tako vsak dan, bi bilo super. Lepo je, da sem turnejo končal na zmagovalnem odru, čeprav sem imel na prvi tekmi malo slabši rezultat,” je za TV Slovenija po nastopu dejal Lanišek, ki je postal šele četrti Slovenec s skupno uvrstitvijo na stopničke na novoletni turneji. Pred njim je to uspelo zmagovalcema Primožu Peterki, Petru Prevcu in že kar pozabljenemu Petru Žonti, ki je bil prav tako tretji.

Petru Prevcu je steklo šele na koncu, danes je bil namreč sedmi, med deseterico se je z devetim mestom prebil še Timi Zajc, točke sta si priborila še Žiga Jelar in Lovro Kos.


Najbolj brano