Bonifika, kmalu se spet vidimo

Rokometni reprezentanti so se že raztepli na vse konce, saj nekatere v zgoščenem sezonskem razporedu kmalu čakajo novi klubski izzivi, a nedeljska predstava Slovenije v navijaškem ozračju koprske Bonifike bo akterjem še nekaj časa ostala v zelo lepem spominu. Tako izbrancem Uroša Zormana kot gledalcem na tribunah, ki so pospremili zmago nad Črno goro in prvo mesto v kvalifikacijski skupini 7 za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji.

Kapetan slovenske reprezentance Jure Dolenec (desno), ki je 
nedeljski dvoboj zaradi lažje poškodbe pospremil s tribune, in 
Domen Makuc (levo) sta po tekmi delila podpise in skupne 
fotografije.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kapetan slovenske reprezentance Jure Dolenec (desno), ki je nedeljski dvoboj zaradi lažje poškodbe pospremil s tribune, in Domen Makuc (levo) sta po tekmi delila podpise in skupne fotografije.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Resda je v športu in zlasti rokometu kot kontaktni disciplini osem mesecev, kolikor nas loči do prvenstva stare celine, dolga doba, a signali v letu 2023 so obetavni. Lahko zatrdimo, da je strokovni štab na čelu z Urošem Zormanom v prvi vrsti zasukal rezultatsko krivuljo, kar je bilo tudi pričakovati. Slabše kot leta 2022 skoraj ni šlo, pri čemer je treba vendarle ponoviti, da je slovenska izbrana vrsta kot srečna poraženka dobila posebno vabilo za nastop na januarskem svetovnem prvenstvu na Poljskem, kjer si je z desetim mestom bržkone priigrala nastop na olimpijskih kvalifikacijah.

Nemara velja bolj poudariti, da je Zorman vrnil v reprezentanco igrivost in kombinatoriko, ki sta že bili zaščitni znak izbrane vrste pred prihodom Veselina Vujovića in kasneje Ljubomirja Vranješa na selektorsko klop. Seveda je zato treba imeti ustrezne izvajalce in v aktualni zasedbi jih ne manjka. Nemara nov, hitrejši slog najbolje pooseblja 22-letni Domen Makuc, ki je pred nedavnim podaljšal pogodbo z Barcelono. Prav v slovenski navezi katalonskega kluba se zrcalita hitrost razmišljanja in izvedbe. Z Blažem Jancem je bil Makuc, ki je na drugem dvoboju s Črnogorci v kratkem času dosegel šest golov, tudi najboljši slovenski strelec nedeljskega obračuna.

3600

gledalcev se je v nedeljo zbralo v koprski Bonifiki

Domen Makuc (z žogo) je v nedeljo zvečer predstavljal nerešljivo uganko za črnogorsko obrambo. (Foto: Zdravko Primožič /FPA)

Primorski pečat

V nedeljo je Rodičan v zgolj nekaj minutah z lucidnimi potezami pokazal, zakaj bo idol za generacije rokometašev, ki prihajajo, navsezadnje pa tudi ljubljenec občinstva. Mladi obiskovalci dvoboja v Bonifiki so še dolgo stali v vrsti za njegov podpis oziroma skupno sliko. Makuc se je sicer že v mlajših selekcijah iz Hrpelj oziroma matičnega Jadrana podal v Celje, ki je v zadnjih sezonah svojevrstna stična točka za najboljše primorske rokometaše. Bila je tudi za Boruta Mačkovška, ki je z Deanom Bombačem zaradi zdravstvenih težav sicer izpustil zadnjo reprezentančno akcijo.

Aleks Vlah, ki je v nedeljo dal na stranski tir strelsko vlogo in se prelevil v podajalca, bo v prihodnji sezoni slekel dres slovenskih prvakov in odšel na Dansko, kjer bo branil barve Aalborga. V knežjem mestu bo za ohranjanje primorskega pečata poskrbel Grega Krečič, ki je v končnici nedeljske tekme po vstopu na igrišče dosegel svoj edini gol. Še en nekdanji Koprčan Staš Slatinek Jovičić se ni vpisal med strelce, a njegov klubski trener pri Trebnjem Uroš Zorman ne bi imel nič proti, če je prihranil kakšen naboj za klubske obračune, ki se na slovenski sceni nadaljujejo že jutri.

Novi izzivi

Rokometna sreda namreč prinaša četrtfinalne dvoboje slovenskega pokala z vrhuncem v Celju, kjer gostujejo branilci lovorike iz Velenja. Koprčani bodo zaključni turnir četverice lovili v Kočevju pri tamkajšnjem drugoligašu. Kdo ve, če bodo upravičili vlogo favorita, bodo morda v koprskem klubu, ki se je izkazal v vlogi soorganizatorja nedeljske tekme, razmislili tudi o pripravi sklepnega dejanja štirih ekip za pokalno lovoriko.

Gotovo pa bi glede na zadnjo izkušnjo kazalo kmalu spet ponoviti reprezentančni obisk Bonifike, kar potrjujejo tudi Zormanove besede po nedeljski tekmi. “V prvi vrsti bi se rad zahvalil Kopru in fantastični publiki, ki je dihala s fanti. Skupaj smo ustvarili lep praznik rokometa,” je povedal selektor Slovenije, ki bo kvalifikacije za evropsko prvenstvo sklenila konec aprila s preostalima tekmama v Bosni in Hercegovini ter v Velenju proti Kosovu.


Najbolj brano