Arabska zvestoba

Kolesarske zmage so dragocene - še posebej v arabskem svetu. Potem ko je Tadej Pogačar v soboto slavil na dirki domače ekipe UAE Emirates, so njegovi delodajalci včeraj objavili podaljšanje sodelovanja vse do leta 2026.

Tadej Pogačar je po zmagi na dirki po Združenih arabskih emiratih 
podaljšal sodelovanje z ekipo UAE Emirates. Foto: Profimedia
Tadej Pogačar je po zmagi na dirki po Združenih arabskih emiratih podaljšal sodelovanje z ekipo UAE Emirates. Foto: Profimedia

DUBAJ > Dolgoročne pogodbe so v svetu poklicnega kolesarstva prej izjema kot pravilo. Tadej Pogačar bo očitno premaknil še marsikateri mejnik, pa ne le po tekmovalni plati. Potem ko je lani s še nedopolnjenimi 22 leti postal drugi najmlajši zmagovalec dirke po Franciji, so pri UAE Emirates pohiteli z objavo, da je podaljšal sodelovanje z moštvom iz Združenih arabskih emiratov vse do leta 2024. Odtlej je minilo komaj pet mesecev, a očitno ne želijo na Arabskem polotoku ničesar prepustiti naključju.

Šampiona sedanjosti in prihodnosti so gotovo prepričali z dovolj močnimi argumenti, kot to počnejo denimo nogometni lastniki Manchester Cityja, ki prihajajo iz Združenih arabskih Emiratov, ali pa Katarci, ki imajo pod okriljem Paris Saint-Germain. Oboji si za zdaj še zaman prizadevajo osvojiti evropski vrh oziroma ligo prvakov. Arabcem pa je že v prvem poskusu uspelo osvojiti Tour, ki ima v svetu kolesarstva največjo veljavo. Logično, da je Pogačar pogodbo, ki bi mu potekla leta 2023, podaljšal še za eno sezono. Gotovo je sledila pripadajoča povišica letne plače, ki se je lani sukala okrog dveh milijonov evrov.

Enako velja za drugo podaljšanje v pičlega pol leta. Pogačar bi utegnil po novem vsaj podvojiti svoj letni znesek, in sicer na štiri milijone evrov, kar bi ga uvrstilo v vrh najbolje plačanih kolesarjev. Po lanskih podatkih je v žep največ pospravil Peter Sagan. Slovak je za preteklo sezono prejemal 5,5 milijona evrov, a se mu donosna pogodba z Boro izteče po koncu leta.

Če Pogačar (še) ni najbolje plačani, pa je gotovo kolesar z najdaljšo pogodbo v svetovni seriji. “V ekipi se počutim kot doma, saj vlada pristno ozračje med menedžmentom, kolesarji in osebjem. Užitek je tekmovati v takšnem okolju. Upam, da bomo v naslednjih letih nanizali še mnogo uspehov,” je povedal Pogačar, ki bo v soboto zavrtel pedala na enodnevni dirki svetovne serije Bele ceste v Toskani.


Najbolj brano