Z zahtevami glede plač tudi zaposleni na Fursu

Zaposleni na Finančni upravi RS (Furs) pozorno spremljajo dogajanje okoli pričakovane predstavitve novega plačnega sistema in aktivnosti drugih sindikatov ter odzive vlade. Tudi sami so oblikovali več zahtev, med drugim želijo aktivno sodelovati pri prenovi plačnega sistema, do takrat pa naj ostane v veljavi zdajšnji sistem brez ločenih dogovorov.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Zahteve uslužbencev Fursa je na seji 17. januarja oblikovala konferenca sindikata Durs, ki deluje v okviru Sindikata državnih organov Slovenije. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, si želijo dialoga, aktivnega sodelovanja in poštene izmenjave mnenj in informacij. Tako bi najlažje in v obojestransko korist zagotovili uveljavitev svojih in skupnih interesov, so zapisali ter dodali: "Upamo, da nam tega ne bo treba zagotavljati drugače. Znamo strniti vrste, pokazati zobe in dokazati, da se zmoremo tudi upreti."

Zahteve so naslovili na ministrstvo za finance in vlado. Kot so zapisali, si želijo aktivne udeležbe predstavnikov Fursa pri načrtovanju sistema plač. Ko bo predlog novega plačnega sistema objavljen in bodo stekla usklajevanja, naj pri tem sodelujeta vsaj dva predstavnika konference sindikata Durs, ki bosta zastopala skoraj 4000 zaposlenih na Fursu.

Do uveljavitve novega sistema plač naj ostane v veljavi zdajšnji brez separatnih dogovorov. Če bo vlada do potrditve novega sistema oz. pred 1. januarjem 2024 ugodila zahtevam katerikoli skupine zaposlenih v javnem sektorju s takojšnjim učinkom, pa naj zagotovi mesečno izplačilo 600 evrov vsakemu zaposlenemu na Fursu. S tem se bo tudi njim zagotovilo pošteno ovrednotenje nezdružljivosti poklica, zakonske prepovedi stavke v polnem pomenu in drugih težjih pogojev dela, so zapisali.

Če nov sistem plač ne bo dobil širšega soglasja oz. potrditve v DZ, pa naj vlada vsem zaposlenim na Fursu poviša plačni razred za pet razredov s 1. januarjem 2024 in jim vrne 15-odstotni dodatek zaradi zakonske prepovedi opravljanja dejavnosti, ki ni združljiva ali je v navzkrižju z interesi Fursa, kot tudi petodstotni dodatek zaradi zakonske prepovedi stavkanja, če do takrat ne bo uveljavljen nov plačni sistem.

Do 1. marca naj se ob tem vlada zaveže k imenovanju odgovornega predstavnika, ki bo z njene strani vodil pogajanja s predstavniki sindikata s ciljem sprejeti kolektivno pogodbo zaposlenih na Fursu najkasneje do 1. oktobra. Odgovor vlade na vse te zahteve pričakujejo do 20. februarja.


Najbolj brano