V torek potrdili 2605 novih okužb, na Primorskem 203

V torek so v Sloveniji opravili 7471 testov na okužbo novim koronavirusom, 2605 je bilo pozitivnih, kar je daleč največ novih okužb v enem dnevu doslej. Prvič je število okužb v enem dnevu preseglo 2000. Kot je na Twitterju objavila vlada, je v torek umrlo 14 bolnikov s covidom-19. Na Primorskem so potrdili 203 nove okužbe, največ v Kopru, in sicer 44.

“Nek plato bomo prej ko slej dosegli, a višji kot bo, več nas bo stalo 
v denarju, zdravju in življenjih,” je dejal  direktor Univerzitetne 
klinike Golnik in član strokovne svetovalne skupine za covid-19 
Aleš Rozman. Foto: STA
“Nek plato bomo prej ko slej dosegli, a višji kot bo, več nas bo stalo v denarju, zdravju in življenjih,” je dejal direktor Univerzitetne klinike Golnik in član strokovne svetovalne skupine za covid-19 Aleš Rozman. Foto: STA

LJUBLJANA > Pozitivnih je bilo skoraj 35 odstotkov testov. Po osvežitvi podatkov je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) narasla na 874.

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je (bilo) od 4. marca do danes 28197 okuženih, še pred nekaj dnevi smo bili na številki 11.000. V bolnišnicah se zdravi 612 bolnikov s covidom-19, 54 oseb so odpustili, na intenzivni negi je 99 oseb, sedem oseb je v bolnišnicah včeraj umrlo, pri čemer podatkov iz domov starejših občanov do novinarske konference niso prejeli, je nanizal.

Po besedah Jelka Kacina bo vlada najkasneje v četrtek zvečer sporočila odločitev glede pouka v osnovnih in srednjih šolah.

V državi je več žarišč okužb. V Kranju so včeraj na novo potrdili 84 okužb, v Radovljici 71, na Jesenicah 70, v Škofji Loki 49, na Bledu 22, v Bohinju 11, v Domžalah 69, Kamniku 62, Medvodah 42, v Novem mestu 76, Celju 80, Slovenski Bistrici 58, Murski Soboti 47, Šentjurju 64, Velenju 43, Brežicah 32, v Črnomlju 30 ... V Ljubljani so včeraj potrdili 305 na novo okuženih.

Na Primorskem so včeraj potrdili 203 nove okužbe. Največ so jih potrdili v Kopru, in sicer 44. V Novi Gorici so potrdili 16 novih okužb, v Ajdovščini in Postojni po 15, v Piranu 13, v Tolminu in Izoli po 11. V Sežani so potrdili 10 okužb, v Komnu in Pivki po 8. V Ilirski Bistrici in občini Renče-Vogrsko so potrdili po 7 okužb, v Bovcu in občini Hrpelje-Kozina po 6. V Divači in občini Miren-Kostanjevica so potrdili po 5 okužb. V Kanalu so potrdili 4 okužbe, v Vipavi in v Brdih po 3. V občinah Šempeter-Vrtojba in Ankaran so potrdili po dve okužbi. Po eno okužbo so potrdili v Idriji in Kobaridu.

“Na klic epidemiologa počakajte doma”

Epidemiologi vseh s pozitivnim testom ne uspejo poklicati takoj oziroma prvi dan. “Vsi, ki ste se testirali, na klic in navodila epidemiologa počakajte doma, ne hodite ven, na delo ali po opravkih. Vaše stike sami obvestite, da so morda okuženi,” poudarja Kacin. Enako velja za tiste, ki se niso testirali, a imajo bolezenske simptome.

Izjava za dokazovanje upravičenosti gibanja izven svoje občine je po Kacinovih besedah papir, ki opozarja vsakega, ki potuje drugam, da mora biti odgovoren, da ne gre za pot zaradi druženja, da naredi vse, kar je v njegovi moči, da se ne okuži oziroma okužbe ne prenaša naprej. “24-urne policijske ure pa ni v načrtih ukrepov, svetovalna skupina o tem ni razpravljala in ne namerava razpravljati,” je zatrdil Kacin.

Trenutno se za vsakega bolnika najde postelja, čeprav morda v drugi regiji

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je dejal, da število bolnikov v bolnišnicah skokovito narašča, najbolj na Gorenjskem. Če smo še konec tega tedna potrebovali 400 do 500 bolniških postelj, jih bomo konec naslednjega tedna že blizu 1000, naslednji teden lahko že 2000, je napovedal in dodal, da rasti ne bodo mogli slediti v nedogled. Zdaj odpuščajo bolnike, ki ne potrebujejo nujne bolnišnične obravnave, in izvajajo gradbena dela, da pripravijo prostore za infektivne bolnike. “A postelje se zelo hitro polnijo. V tem trenutku se še najdejo postelje, čeprav morda v drugi regiji,” je zagotovil.

“Zdravstveni delavci se ne bomo predali, ne bomo dovolili, da bodo ljudje stali zunaj, da jim ne bi dali dodatnega kisika. Tudi tisti, ki ne verjamete v virus, prosim, verjemite. Ljudje umirajo. Vsako ime šteje, vsak nam je vreden, vsakega si želimo rešiti, zato bomo naredili vse, kar je v naši moči,” je dejal.

Kaj pa če se bo število okužb povečevalo? Kakšne ukrepe bo svetovalna skupina predlagala? “Preostane nam zavest državljanov, da ponotranijo ukrepe in jih spoštujejo. Vlada lahko zapira kar hoče, a če ljudje tega ne bodo upoštevali ... Še vedno ga nekateri 'žingajo' v garažah. Če greste ven, pojdite individualno, ne hodite na obiske in na pokopališča, v trgovino naj gre le ena oseba in še to le, ko je nujno,” našteva Rozman.

Tudi otroci se okužijo in praviloma zbolijo z blago klinično sliko, vendar lahko prenašajo okužbe na starejše, pravi. Tudi za otroke velja, naj se ne družijo z naključnimi vrstniki na igrišču, naj se raje družijo znotraj družine, s kakšnim sosedom.

Višji bo plato, več nas bo stalo

Številke okuženih sledijo predvidevanjem matematičnih projekcij. “Nek plato bomo prej ko slej dosegli, a višji kot bo, več nas bo stalo v denarju, zdravju in življenjih,” opozarja Rozman.

Da so včeraj v Sloveniji odkrili rekordno število okužb, je Rozman potrdil že v včerajšnjih Odmevih. "Upamo, da bi se število okuženih konec tedna začelo počasi umirjati in doseglo neki plato. Takrat namreč pričakujemo, da bodo zadnji ukrepi začeli delovati," je dejal Rozman v Odmevih.

Na vprašanje o možnih novih ukrepih, ki bi jih še lahko sprejela vlada, in omembi posebnih ur za nakupovanje samo starejših je Rozman pojasnil, da se za tak ukrep niso odločili, prvič ker je težko preverjati starost posameznika, predvsem pa ker je bilo toliko negativnih odzivov na to možnost, češ da gre za diskriminacijo.

Rozman razlog za to, da je z okužbami najbolj obremenjena Gorenjska, vidi v tem, da je mlajša delovno aktivna populacija hodila v službe, čeprav so imeli navadno blage znake bolezni. Poleg tega delodajalci takrat še niso imeli pravne podlage, da bi ljudi brez karantenskih odločb puščali doma, blago bolnih pa se ni dovolj sprotno testiralo. "Takrat se je najbrž zgodil preskok v višje številke," je ocenil nocoj.

V Odmevih pa je tudi opozoril, da je bilo zaradi epidemije odkritega za 30 odstotkov manj raka. Kot je dejal, že zdaj opažajo, da prihajajo ljudje na prvo diagnostiko z vse bolj napredovanimi oblikami rakavih obolenj.


Najbolj brano