V obalno-kraški regiji izboljšanje epidemioloških razmer

V ponedeljek je bilo skupno potrjenih 1619 okužb. Med 4536 opravljenimi PCR testiranji je bilo pozitivnih 911 izvidov, kar predstavlja 20,1 odstotka. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi pa je opravilo 32.463 oseb (18.080 od teh je zaposlenih na šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanovah), pozitiven izvid pa je prejelo 2,2 odstotka testiranih oziroma 708 ljudi. Umrlo je 19 ljudi.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > V bolnišnicah je hospitaliziranih 1032 bolnikov s covidom-19, 34 manj kot dan pred tem. Na intenzivni negi je 168 bolnikov, eden manj kot včeraj.

Okužbe na Primorskem
Na Primorskem so včeraj največ okužb potrdili v Kopru, in sicer 48. V Postojni so potrdili 24 novih okužb, v Tolminu 16, v Izoli pa 15. V Piranu so potrdili 14 okužb, v Idriji in Ilirski Bistrici po 13. V Novi Gorici so potrdili 11 novih okužb, eno manj pa v Ajdovščini. V Pivki so potrdili 8 novih okužb, v Sežani pa 7. V Ankaranu so potrdili 6 okužb, v Bovcu in Vipavi pa po 4. V Cerknem so potrdili 3 okužbe, v Brdih in občini Hrpelje-Kozina pa po 2. Eno okužbo so potrdili v Kanalu, občinah Miren-Kostanjevica in Šempeter-Vrtojba, Komnu in Divači.

Razmere se izboljšujejo v obalno-kraški statistični regiji, in sicer je sedemdnevno povprečje okužb 71, je povedala na današnji dopoldanski novinarski konferenci Maja Bratuša.

Testiranje učiteljev je potekalo brez težav

Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco, je testiranje učiteljev v ponedeljek potekalo brez večjih težav. Testiralo se je 18.080 zaposlenih v šolah, hitri testi so okužbo potrdili pri 240 osebah, kar pomeni, da je bilo med zaposlenimi v šolah pozitivnih 1,3 odstotka testov.

Štirinajstdnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev na ravni države znaša 817, nižjo pojavnost okužb imajo v koroški, osrednjeslovenski, podravski, savinjski in primorsko-notranjski regiji. Pojavnost okužb v zadnjih sedmih dneh na ravni države znaša 405,8, pri čemer imajo nižjo pojavnost okužb od povprečja koroška, savinjska, zasavska, podravska, primorsko-notranjska in osrednjeslovenska regija, kažejo vladni podatki.

Slovenija se trenutno nahaja v rdeči fazi glede na število hospitaliziranih in glede na sedemdnevno število okužb, ki po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 1218. Da bi prešli v oranžno fazo, mora biti hospitaliziranih manj kot 1000 covidnih bolnikov, prav tako mora bit manj kot 1000 sedemdnevna povprečna pojavnost okužb.

Slabši trendi na Koroškem, Gorenjskem in osrednjeslovenski regiji

Po besedah Bratuše je opaziti poslabševanje epidemiološkega položaja na Gorenjskem, kjer je bilo v ponedeljek sedemdnevno povprečje okužb pri 116, danes pa pri 134. Nekoliko slabše podatke imajo tudi na Koroškem, kjer so imeli v ponedeljek sedemdnevno povprečje pri 31, danes pa pri 35, pri čemer je meja med oranžno in rdečo fazo v tej statistični regiji pri 34.

Slabši trend je opaziti tudi v osrednjeslovenski regiji, v ponedeljek je bilo sedemdnevno povprečje pri 290, danes pa pri 304, je še pojasnila. Se pa razmere nekoliko izboljšujejo na Goriškem in v obalno-kraški regiji.

V tednu med 25. in 31. januarjem se je v domovih za starejše okužilo skupaj 130 stanovalcev in 77 zaposlenih. O več kot desetih okuženih so v preteklem tednu poročali iz doma Šmarje pri Jelšah (16), Podbrdo - enota Tolmin (15) in Obalnega doma Koper (30).


Najbolj brano