Šarec: “Zdaj je čas, da začnemo delati”

Danes zvečer je v državnem zboru prisegla ministrska ekipa Marjana Šarca. Uro pozneje je Miro Cerar Šarcu že predal posle, ministri pa so se sestali na prvi seji. Za vlado Marjana Šarca je glasovalo 45 poslancev. Izid je bi pričakovan; Levica je vladi na tej točki odrekla podporo, svoja glasova pa sta ji namenila poslanca manjšin.

Marjan Šarec: “Nisem utopist, da bi pričakoval, da bo ta vlada imela sto dni miru. Saj ga še zdaj ni imela, ko je še ni bilo.” Foto: STA
Marjan Šarec: “Nisem utopist, da bi pričakoval, da bo ta vlada imela sto dni miru. Saj ga še zdaj ni imela, ko je še ni bilo.” Foto: STA

LJUBLJANA > Najlažje je kritizirati, ko pa je treba prevzeti odgovornost, pa je junakov bolj malo, je Marjan Šarec kot že velikokrat prej ponovil tudi danes, po zaprisegi ministrov. “Vlado smo sestavili zato, ker nam je mar za to državo,” je zavrnil trditve, da so hoteli oblast za vsako ceno. “Besed je bilo veliko, besed je bilo mestoma tudi preveč, zdaj je čas, da začnemo delati.”

Šarec odgovoril gospodarstvenikom

Šarec si je za predstavitev svojih ministrskih kandidatov in vladne vizije poslancem zjutraj vzel manj kot 15 minut. V tem času je odgovarjal zlasti na strahove gospodarstvenikov. “Mnogo in preveč se je v zadnjih dneh, ko vlade še niti ni bilo, govorilo o davkih in gospodarstvu, v smislu, da bo ta vlada uničila podjetniško pobudo in ustvarila Venezuelo. Nikoli in nikdar!” je zagotovil. Vse spremembe bodo po njegovih besedah nastajale v dialogu z delodajalci in delojemalci.

Na prvi vladni seji so ministri imenovali generalnega sekretarja vlade. To je postal Stojan Tramte, nekdanji generalni sekretar Urada predsednika republike Danila Türka. Ministrski zbor je imenoval tudi več državnih sekretarjev. Desni roki ministra za finance Andreja Bertonclja bosta dosedanja ministrica Mateja Vraničar Erman in nekdanji prvi mož podjetja 2TDK Metod Dragonja. Ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju bosta kot državna sekretarja pomagala Sandi Čurin, ki je bil še doslej sekretar na tem ministrstvu, in Natalija Kovač Jereb iz stranke LMŠ, ministrici za pravosodje Andreji Katič pa dosedanji piarovec vrhovnega sodišča Gregor Strojin in pravnica Dominika Švarc Pipan. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer bo minister Jernej Pikalo, bosta državna sekretarja dosedanji strokovni sodelavec poslanske skupine SD Jernej Štromajer in dosedanja državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk. Ministru za kulturo bosta pomagala Vojko Stopar, ki je na kulturnem ministrstvu že opravljal sekretarske in direktorske funkcije, in nekdanji poslanec SD Jan Škoberne. Na ministrstvu za zunanje zadeve bodo minister Miro Cerar, državna sekretarja pa diplomatka Simona Leskovar in nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve bo ministrica Ksenija Klampfer, državna sekretarka pa Breda Božnik. Zasedba na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ostaja enaka kot doslej: minister je Zdravko Počivalšek, državni sekretar pa Aleš Cantarutti. Desna roka ministra za okolje Jureta Lebna bo Aleš Prijon. Ministrstvo za obrambo bo vodil minister Karl Erjavec, pomagala pa mu bosta dosedanji državni sekretar Miloš Bizjak in obramboslovec Klemen Grošelj. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec bo za državna sekretarja imela dosedanjo državno sekretarko Tanjo Strniša in varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano Jožeta Podgorška. Ministrstvo za infrastrukturo bo vodila Alenka Bratušek, pomagala pa ji bosta Nina Mauhler in Bojan Kumer. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je postal Peter Jožef Česnik, državna sekretarka na tem ministrstvu pa Olga Belec. Minister za razvoj in kohezijo Marko Bandelli je za desno roko dobil Nevenko Ribič. Kdo bo desna roka ministra za javno upravo Rudija Medveda, danes še ni bilo znano.

Odzval se je tudi na Andreja Šiška in njegovo formiranje Štajerske varde. “Kdor želi služiti domovini, sočloveku ima na voljo dovolj oblik sodelovanja. Paravojaške strukture niso pravi odgovor na vprašanja varnosti in obrambe države.”

V podrobnosti programa, ki ga je v koalicijsko pogodbo zapisalo pet strank, se Šarec ni spuščal. Omenil je zdravstvo, pa pripravo jasnih in razumljivih zakonov ter boljše sodelovanje med ministrstvi.

“Nadkoalicijska” Levica

Poslanska razprava pred glasovanjem o vladi je trajala skoraj sedem ur. Ob kratkost Šarčevega nagovora se je obregnil predsednik SDS Janez Janša, ki je govoril trikrat dlje. Janša je dejal, da je pred nami reciklaža tistega, kar smo videli v zadnjih štirih letih. Skrbijo ga “začimbe” iz koalicijske pogodbe, ki so že vrgle na noge gospodarstvo in del javnosti, v enaki meri pa ga skrbi tudi vse tisto, česar v koalicijski pogodbi ni. V njej ni odgovorov, kako se bo Slovenija celovito spopadla s staranjem prebivalstva, manjkajo novi pristopi za zmanjšanje birokratskih bremen, nova vlada je povsem neambiciozna, ko gre za zajezitev sistemske korupcije, ne kaže pa tudi nobene vizije, kakšna naj bi bila Slovenija čez štiri leta, ko se bo v najboljšem primeru po redni poti iztekel njen mandat.

V SDS se sprašujejo tudi o vlogi, ki jo bo v tej vladi imela stranka Levica. “Seveda ne sestavljate manjšinske vlade, sestavljate vlado šestih strank, kjer ima ena stranka poseben status, samo ta status ni opozicijski, ampak je nadkoalicijski,” je Šarcu dejal Janša in mu napovedal, da bo vodenje takšne vlade “nočna mora”.

Tako kot SDS, NSi in SDS tudi poslanci Levice danes niso glasovali za Šarčevo ministrsko ekipo. Koordinator Levice Luka Mesec je zavrnil kritike, da bo Levica vodilna stranka v senci. “Levica je opozicijska stranka, ki ima z manjšinsko vlado sklenjen sporazum. V evropskem kontekstu to ni nič posebnega.” Ob robu seje je Mesec ocenil, da so določeni nastopi ministrskih kandidatov na zaslišanjih že začeli relativizirati koalicijsko pogodbo. A kar so se dogovorili, bo treba izvesti, zato v Levici ne bodo dopustili, da začne vlada delati po svoje, mimo dogovorov s koalicijskimi partnerji ali partnerji iz opozicije.


Najbolj brano