Rahljanje ukrepov na področju zbiranja ljudi, v kulturi, gostinstvu, šolah in športu

Zaradi padanja števila okužb in zmanjševanja števila covidnih bolnikov v bolnišnicah bo družabno in kulturno življenje v prihodnjih dneh lahko nekoliko bolj sproščeno. Na organiziranih prireditvah, kot so gledališke predstave ali nogometne tekme, bo lahko zasedena polovica sedišč, dovoljeno bo zbiranje do 50 ljudi, lokali pa bodo smeli biti odprti med 5. in 22. uro.

Na športnih in kulturnih prireditvah v zaprtih prostorih in na 
prostem bo lahko zasedena polovica sedišč. Foto: Kosovelov dom
Na športnih in kulturnih prireditvah v zaprtih prostorih in na prostem bo lahko zasedena polovica sedišč. Foto: Kosovelov dom

SLOVENIJA > Obisk kulturnih, športnih in drugih organiziranih prireditev ob 50-odstotni zasedenosti sedišč bo mogoč za prebolevnike, cepljene ali testirane osebe. Na prireditvah brez sedišč bo lahko največ 50 ljudi, kolikor je nova zgornja dovoljena meja za zbiranje na prireditvah in shodih.

Pravilo 50-odstotne zasedenosti sedišč bo veljalo tudi za obisk cerkva. Na prostem bo pri verskih obredih lahko največ 50 udeležencev.

Splošno zbiranje do 50 ljudi bo dovoljeno od sobote, sprostitve pri športnih in kulturnih prireditvah ter verskih shodih pa od ponedeljka.

Lokali dlje odprti, odpirajo se tudi igralnice

Zaradi ugodnejših epidemioloških razmer bodo laže zadihali gostinci in drugi ponudniki turističnih storitev. Vlada je ugodila zahtevam gostincev po podaljšanju obratovalnega časa. Lokali bodo lahko od ponedeljka odprti med 5. in 22. uro, za isto mizo pa bodo lahko sedeli tudi več kot štirje gostje, če so iz istega gospodinjstva in so med njimi mladoletni otroci.

Gostinski lokali bodo po novem lahko obratovali med 5. in 22. uro. (Foto: Mitja Marussig)

Kampi bodo smeli biti po novem 70-odstotno zasedeni. Zahteve, da morajo gostje lokalov in turističnih objektov imeti pri sebi dokazila o prebolelosti, cepljenju ali testiranju, ostajajo nespremenjene.

“Omogočamo tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem PCT. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti,” so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Pri trgovinah in storitvenih lokalih pa pogoj 20 kvadratnih metrov na stranko ne bo več veljal za mladoletne otroke v spremstvu skrbnikov ali za osebe, ki potrebujejo spremstvo.

Karanteno bo spet možno prekiniti s PCR testom

Spet se nekoliko spreminjajo pravila za prehajanje meje. Vlada jih je sprostila do te mere, da bo karanteno, ki bo odrejena ob prihodu iz rdečih držav, zopet možno prekiniti po petih dneh z negativnim testom PCR.

Ker so izpolnjeni pogoji iz rumene faze, se v ponedeljek v srednje šole vračajo vsi dijaki, na fakultete pa se lahko vrnejo vsi študenti.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je po zadnjih podatkih 549, število covidnih bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah, pa 477. Tri regije so kljub tem ugodnim številkam, ki državo kot celoto uvrščajo v rumeno fazo, še vedno oranžne. Med temi je primorsko-notranjska regija. Vlada je sicer podaljšala epidemijo še za 30 dni.


Najbolj brano