Na obzorju nove težave za Vidmarja in Racmana

Medtem ko poslovneža Sergeja Racmana zaradi domnevne vpletenosti v posle s prostitucijo na Goriškem še vedno iščejo z Interpolovo tiralico, se nad nekdanjega lastnika ljubljanskega Koloseja in direktorja družbe SIP nepremičnine Davorina Vidmarja zgrinjajo dodatne težave. Če bo sodba ljubljanskega sodišča postala pravnomočna, bo morala družba SIP nepremičnine, ki je od Racmana kupila poslovno stavbo, to vrniti v stečajno maso Koloseja kinematografov.

Sergej Racman (na fotografiji) je pred leti prodal poslovno stavbo 
Koloseja družbi SIP nepremičnine, ki jo vodi Davorin Vidmar, zdaj 
pa mora stavba po odločitvi sodišča  v stečajno maso Koloseja 
kinematografov. Sodba še ni pravnomočna. Foto: Bor Slana/STA
Sergej Racman (na fotografiji) je pred leti prodal poslovno stavbo Koloseja družbi SIP nepremičnine, ki jo vodi Davorin Vidmar, zdaj pa mora stavba po odločitvi sodišča v stečajno maso Koloseja kinematografov. Sodba še ni pravnomočna. Foto: Bor Slana/STA

LJUBLJANA > Gospodarski spor, ki sta ga na ljubljanskem okrožnem sodišču sprožila Ledava Investicije in NLB zoper Kolosej v stečaju in SIP Nepremičnine, je pravzaprav tesno povezan s kazenskim postopkom, ki se je na istem sodišču konec maja začel proti Sergeju Racmanu, nekdanjemu lastniku Koloseja kinematografov, in Davorinu Vidmarju, direktorju družbe SIP nepremičnine. Obtožnica v tem primeru oba bremeni oškodovanja upnikov.

Po podatkih stečajnega upravitelja Koloseja kinematografov Tomaža Čada, ki je včeraj na spletnih straneh Ajpesa objavil izredno poročilo, je sodišče v zgoraj omenjenem gospodarskem sporu naložilo družbi SIP nepremičnine vrnitev poslovne stavbe, v kateri se izvaja kinematografska dejavnost, v stečajno maso Koloseja. Sodba še ni pravnomočna, če pa bo postala, lahko družbi SIP nepremičnine povzroči precejšnje težave. Kupnino za omenjeno nepremičnino je namreč pred leti poravnala Racmanu, od katerega pa bi jo zdaj verjetno težko izterjala.

Prav okoli iste nepremičnine se vrti kazenska zadeva, v kateri tožilstvo tako Racmanu kot Vidmarju očita oškodovanje upnikov. Racman je konec maja, ko se je obravnave na ljubljanskem sodišču udeležil, očitke zanikal. Povedal je, da s prodajo kompleksa ni želel oškodovati upnikov, temveč omogočiti nadaljnje obratovanje Koloseja.

Po navedbah tožilstva je Racman pred leti za 15 milijonov evrov prodal kompleks kinodvoran v ljubljanskem BTC družbi SIP nepremičnine, čeprav naj bi vedel, da je Kolosej insolventen. Kompleks je prodal s štiriletnim odložnim plačilnim rokom, kar je zmotilo banke, ki so želele kompleks zaseči in prodati. Po januarju 2015 so najemniki prostorov v Koloseju najemnino plačevali novemu lastniku, zato je tožilstvo prepričano, da je Racman s tem oškodoval 36 upnikov za približno dva milijona evrov, ki jih je družba SIP nepremičnine prejela iz naslova najemnin.


Najbolj brano