Državni zbor imenoval Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča

Državni zbor (DZ) je na današnji seji s 53 glasovi za in z 32 glasovi proti za predsednika vrhovnega sodišča imenoval Miodraga Đorđevića. Predlog za njegovo imenovanje je na podlagi pozitivnih mnenj vrhovnega sodišča in Sodnega sveta v DZ posredovala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Vrhovno sodišče ima novega predsednika, Miodraga Đorđevića. Foto: STA
Vrhovno sodišče ima novega predsednika, Miodraga Đorđevića. Foto: STA

LJUBLJANA > Sodni svet je v obrazloženem mnenju izpostavil predvsem strokovne kvalifikacije in dolgoletne sodniške izkušnje Miodraga Đorđevića, njegovo sodelovanje pri mednarodnih dejavnostih in bogate strokovne dejavnosti zlasti na temo človekovih pravic, insolvenčnega prava in varstva konkurence.

Ministrica Dominika Švarc Pipan je dejala, da je kandidata predlagala na podlagi strokovnih mnenj. Ob tem je pojasnila, da je na seji Sodnega sveta izpostavila pomislek, ki ga je izrazil tudi sam kandidat, in sicer, da zaradi starosti ne bo dokončal mandata. Vrhovni sodnik namreč lahko funkcijo opravlja le do 70. leta starosti. Sodni svet tega pomisleka ni ocenil kot usodnega, tako da je bil na strokovni ravni odpravljen, je pojasnila ministrica.

Kandidata je podprla koalicija, njegovemu imenovanju pa so nasprotovali v SDS. Đorđević po njihovem mnenju za to funkcijo ni primeren, njegova kandidatura pa je "izraz hude negativne selekcije v sodstvu". Poslance SDS motijo nekatera kandidatova pretekla ravnanja, vpletenost v afere, neprimerne izjave in tudi osebnostne lastnosti. Izpostavili so še, da se na prva dva razpisa za mesto predsednika vrhovnega sodišča nihče ni prijavil.

Da vsakič znova spremljamo osebne diskreditacije in se potem sprašujemo, zakaj se kandidati ne prijavljajo na funkcije, pa so izpostavili v vrstah Gibanja Svoboda.

Ministrica je ob tem napovedala, da bo v DZ kmalu predlog zakonskih rešitev, s katerimi bi politiko umaknili iz postopkov imenovanja vrhovnih sodnikov. Predloga dveh zakonskih besedil sta trenutno v medresorskem usklajevanju, je pojasnila.


Najbolj brano