Po 307 dneh zaprtja so se v Postojnski jami razveselili 40-milijonte obiskovalke

V Postojnski jami so se včeraj razveselili 40-milijontega obiskovalca, ki so ga pričakovali že aprila lani, a je epidemija njegov prihod prestavila za eno leto. Jubilejno vstopnico je kupila Madžarka, ki je Postojnsko jamo obiskala prvič. Po izjemno kratki, vendar odlični poletni sezoni, pa se v družbi najbolj bojijo ponovnega zaprtja.

Predsednik upravnega odbora družbe Marjan Batagelj je ob 
izhodu iz jame pozdravil 40-milijonto obiskovalko, Madžarko 
Barbaro Csécsei. Naziv se je za las izmuznil Belgijcu Mathieu 
Deramoudtu in Nejcu Juhartu iz Slovenske Bistrice. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Predsednik upravnega odbora družbe Marjan Batagelj je ob izhodu iz jame pozdravil 40-milijonto obiskovalko, Madžarko Barbaro Csécsei. Naziv se je za las izmuznil Belgijcu Mathieu Deramoudtu in Nejcu Juhartu iz Slovenske Bistrice. Foto: Katja Kirn Vodopivec

POSTOJNA > “Kot turistična agentka sem obiskala že veliko dežel, Slovenija pa me je čisto očarala tako z lepoto kot z gostoljubnostjo. Gotovo se še vrnem,” je ob izhodu iz jame povedala presenečena madžarska turistka Barbara Csécsei, ki je obisk Postojnske jame načrtovala že lani, pa ga je zaradi epidemije morala prestaviti.

Enoletni zamik v prihodu 40-milijontega obiskovalca je posledica kar 307-dnevnega zaprtja Postojnske jame v času epidemije. Uspešno poletno sezono so jim tako kot večini slovenskega turizma omogočili predvsem novi turistični boni, je povedal predsednik upravnega odbora družbe Marjan Batagelj.

307

dni je bila zaprta Postojnska jama

Reševali so jih boni

V družbi Postojnska jama so letos unovčili 10.487 turističnih bonov v skupni vrednosti 753.997 evrov, kar predstavlja odstotek vseh unovčenih bonov v državi.

V Postojnski jami, ki je bila letos odprta le 97 dni, do konca leta pričakujejo 220.000 obiskovalcev, skupaj z ostalimi znamenitostmi v Parku Postojnska jama pa naj bi našteli 362.000 obiskovalcev. “To je rezultat, podoben tistemu izpred desetih let. Če bomo odprti do konca leta, lahko letos pričakujemo pozitivno poslovanje,” je optimističen Batagelj, ki se najbolj boji ponovnega zaprtja. Družba je lani poslovala z 2,5 milijona evrov izgube, medtem ko so leta 2019 ustvarili za 9,7 milijona evrov čistega dobička.

Barbara Csécsei

madžarska turistka, 40-milijonta obiskovalka Postojnske jame

“Kot turistična agentka sem obiskala že veliko dežel, Slovenija pa me je čisto očarala tako z lepoto kot z gostoljubnostjo. Gotovo se še vrnem.”

Batagelj se je dotaknil tudi koncesijske dajatve. “V javnosti se ustvarja lažen občutek, da jama dobiva denarno pomoč države, čeprav ne dela, kar pa ni res. Evropska komisija nas je lani in letos s sklepom oprostila plačila minimalne koncesije v višini 1,7 milijona evra zaradi prepovedi delovanja v času epidemije, nismo pa prejeli nobenega denarja,” je dejal.

Prevladujejo evropski gostje, skupin ni

Epidemija je močno spremenila tudi strukturo gostov Postojnske jame. “Danes neevropskih trgov skoraj ni več. Polovica gostov prihaja iz bližnjih evropskih držav, kot so Nizozemska, Nemčija, Francija, Češka, Beneluks in Poljska,” je povzel Batagelj. Na prvem mestu so letos slovenski gostje, sledijo jim nemški in italijanski. Velik upad se pozna tudi pri skupinskih gostih. Če so jih v letu 2019 zabeležili nekaj manj kot polovico, jih je letos ostalo le še sedem odstotkov.

V družbi, ki velja tudi za barometer slovenskega turizma, ocenjujejo, da se bo slovenski turizem pobral do leta 2024, vendar pa bodo raven iz leta 2019 dosegli šele leta 2026, ko naj bi se začeli vračati tudi čezmorski in skupinski gostje.

Koronski čas so v družbi izkoristili za ureditev promenade ob jami, ministrstvo za kulturo pa ureja dostopno pot z infrastrukturo v Predjamskem gradu. “Tretji sklop investicij so naši nakupi znotraj turistične branže, ki pa jih v tem trenutku še ne razkrivamo,” je bil skrivnosten Batagelj.

Jaslice letos bodo

“Žive jaslice so slovenski dogodek in edina prireditev, ki jo lahko izvajamo v jami,” je dejal Batagelj in napovedal, da se po dveh letih žive jaslice ponovno vračajo v jamo med 25. in 30. decembrom. Vstopnice bo mogoče kupiti v predprodaji, ogled pa bo mogoč tudi s turističnimi boni.


Najbolj brano