Rojčeva v senatu pozvala k zagotovitvi predstavnika slovenske manjšine

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je v sredo v senatni razpravi o spremembi italijanske ustave predstavnike vladajoče večine skušala prepričati v sprejetje dopolnila, ki bi slovenski manjšini zagotovilo predstavnika v senatu in poslanski zbornici.

Tatjana Rojc Foto: Damjan Balbi
Tatjana Rojc Foto: Damjan Balbi

RIM > Razprava o spremembah ustave, s katerimi se bo zmanjšalo število parlamentarcev v Rimu, se je v senatu začela v torek zvečer. V sredo je v njej nastopila senatorka Tatjana Rojc iz vrst opozicijske Demokratske stranke, ki je prejšnji teden vložila tri amandmaje.

Kot so sporočili iz Demokratske stranke v Furlaniji - Julijski krajini, je senatorka izrazila zaskrbljenost glede zastopanosti slovenske manjšine v Italiji. Slovenska skupnost, ki je integralni del družbe, bi po njenih besedah morala imeti možnost izvoliti svojega predstavnika. Ob tem je Rojčeva nakazala možnost popravkov, s katerimi bi zagotovili zastopanost manjšine na ozemljih, kjer tradicionalno živi slovenska manjšina.

Pozvala je, da bi znova pregledali ustavo in vanjo vnesli določila, ki bi dala manjšini možnost svobodne izbire in ji zagotovila, da bi v skladu s 26. členom zaščitnega zakona iz leta 2001 izvolila svojega predstavnika v parlamentu v Rimu.

Italijanska ustava določa, da je v parlamentu v Rimu 630 poslancev spodnjega doma in 315 senatorjev. Koalicijska pogodba, ki sta jo lani sklenila desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd, pa predvideva znižanje števila poslancev na 400 in senatorjev na 200.

Senatorji so k besedilu, ki so ga decembra lani uskladili v senatnem odboru za ustavne zadeve, prejšnji teden vložili več amandmajev, med njimi Rojčeva tri, stranka Slovenska skupnost (SSk) pa dva preko Južnotirolske ljudske stranke (SVP).

Slovenska manjšina v Italiji se boji, da bi zaradi krčenja števila parlamentarcev lahko ostala brez svojih predstavnikov v Rimu, obenem pa v spremembah ustave vidi priložnost, da si trajno zagotovi predstavnika v parlamentu. Pri tem opozarjajo na določila zaščitnega zakona za Slovence v Italiji iz leta 2001. Ta v 26. členu predvideva, da volilni zakoni za volitve senata in poslanske zbornice vsebujejo določila, ki olajšajo izvolitev kandidatov, ki pripadajo slovenski manjšini.


Najbolj brano