Na Hrvaškem lani za polovico manj turističnih nočitev

Na Hrvaškem so lani našteli 7,8 milijona turističnih prihodov in 54,4 milijona nočitev, je danes sporočila hrvaška turistična skupnost (HTZ). To je bilo le 37 odstotkov prihodov in 50 odstotkov prenočitev iz rekordnega turističnega leta 2019. Slovenskih nočitev je bilo 8,3 milijona.

Cres Foto: Sašo Dravinec
Cres Foto: Sašo Dravinec

ZAGREB > Lani je bilo na Hrvaškem 43,1 milijona nočitev tujih turistov, kar je pomenilo 45 odstotkov dosežka iz leta 2019. Največ nočitev so ustvarili turisti iz Nemčije z 12,7 milijona. Sledijo Slovenci z 8,3 milijona nočitev, Poljaki s 4,6 milijona nočitev, Čehi s 3,5 milijona in Avstrijci z 2,5 milijona nočitev, so objavili v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, so hrvaški turisti lani ustvarili 11,3 milijona prenočitev, kar predstavlja 82 odstotkov rezultata iz leta 2019.

Največ prenočitev je bilo v zasebnih namestitvah, nekaj več kot 22,3 milijona. V kampih je bilo 8,8 milijona nočitev, v hotelih sedem milijonov. Največ prenočitev so imeli v istrski in primorsko-goranski županiji, skupaj 24,5 milijona. Ko gre za posamezne turistične destinacije, so največ nočitev beležili na otoku Vir, sledijo Rovinj, Medulin, Poreč, Mali Lošinj in Crikvenica.

Kljub posledicam na turizem, ki jih je povzročila pandemija covida-19, je zadovoljstvo s turističnimi rezultati izrazila hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac. Po njenem mnenju 54 milijonov nočitev kaže, da se je sektor turizma hitro in kakovostno prilagodil novim okoliščinam.

Predsednik HTZ Kristjan Staničić je izpostavil, da je Hrvaška kljub vsem izzivom dosegla enega najboljših turističnih rezultatov med sredozemskimi državami. Poudaril je, da bodo tudi letos predstavljali državo kot epidemiološko varno in kakovostno turistično destinacijo. Prve bolj množične turistične obiske iz drugih držav pričakujejo s prihodom pomladi.


Najbolj brano