Evropski spletni obrazec še ni posodobljen

Evropski spletni obrazec PLF še ni posodobljen za tiste potnike, ki živijo v slovensko-italijanskem obmejnem pasu in se čez mejo odpravijo zaradi nakupov ali drugih krajših opravkov.

TRST > Tik pred zaključkom izpolnjevanja obrazca mora posameznik izbrati eno izmed treh možnosti. Izjavi lahko, da bo ob vstopu v Italijo predložil negativen izid PCR ali hitrega testiranja, ki ni starejši od 48 ur, da bo prestal desetdnevno karanteno ali da pripada eni izmed skupin, za katere je predvideno olajšanje prehajanje meje. Možnosti, da bi odkljukali “60-kilometrsko” olajšavo, ni. Z izpolnitvijo obrazca obenem izjavimo, da se zavedamo kazenskih in upravnih sankcij, ki so predvidene v primeru lažnih izjav. Kdor mejo prehaja s sklicevanjem na uredbo ministra za zdravje Roberta Speranze iz 2. junija torej dejansko ne more izpolniti spletnega obrazca PLF.+

Na pomanjkljivosti je danes Primorski dnevnik opozoril tržaškega prefekta Valeria Valentija, vladnega komisarja za Furlanijo - Julijsko krajino. Prosili so ga tudi za pojasnilo, kako torej ravnati. Po posvetovanju s pristojnimi osebami je za časnik sporočil, da so na ministrstvu za zdravje seznanjeni s pomanjkljivostjo. “Tudi patrulje na meji so s to zadevo seznanjene, tako da bodo pripadniki varnostnih organov kvečjemu ustno povprašali, od kod prihajate,” je pojasnil prefekt Valenti in še dodal, da si na ministrstvu za zdravje prizadevajo za čim prejšnjo odpravo te vrzeli.


Najbolj brano