Visokošolski sindikat Slovenije: “Pedagoška zaposlitev politologinje Simone Kustec na UP nima prepričljive ekonomske osnove”

Na Univerzi na Primorskem so za Primorske novice potrdili, da bo zdaj že nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec svojo akademsko kariero nadaljevala na Fakulteti za managment Univerze na Primorskem. Po tem, ko so bili tudi njeni kolegi zelo kritični do njenega “podrejanja argumentu avtoritete namesto avtoriteti argumenta”, njene vrnitve na FDV niti ni bilo pričakovati.

Simona Kustec bo Univerzo v Ljubljani zamenjala za Univerzo v 
Kopru. Foto: STA
Simona Kustec bo Univerzo v Ljubljani zamenjala za Univerzo v Kopru. Foto: STA

LJUBLJANA, KOPER > Za razliko od nekaterih drugih ministrov nekdanje vlade Janeza Janše je bila Simona Kustec glede svojih načrtov po izteku mandata doslej skrivnostna. Tudi na vprašanja medijev, ali drži, da zapušča Fakulteto za družbene vede (FDV), na kateri je bila redna profesorica na Katedri za analizo politik in javno upravo, a je bila v času ministrovanja tam zaposlena zgolj 20-odstotno, ni odgovorila.

So pa zdaj na Univerzi na Primorskem (UP) potrdili, da Simona Kustec po zaključku ministrovanja prihaja na njihovo univerzo na delovno mesto visokošolske učiteljice oziroma raziskovalke na področju politologije, in sicer na Fakulteti za managment. “Gre za področje, ki ga v skladu s svojo strateško usmeritvijo UP razvija že nekaj časa, kadrovsko pa je bila podhranjena,” so na kratko utemeljili.

Kustečeva bo, kot so še pojasnili, zasedla delovno mesto, za katero je bil razpis objavljen na Zavodu za zaposlovanje RS v mesecu maju. Iz visokošolskih programov Fakultete za managment je sicer razvidno, da izvaja mednarodni magistrski program politologija, modula mednarodni odnosi in gospodarska diplomacija.

Vrnitev na FDV bi bila “hipokrizija”

Da bo Simona Kustec zapustila FDV, sicer ni bilo nepričakovano, saj so bili do njenega ravnanja kritični tudi na fakulteti. V visokošolskem sindkatu FDV so se oglasili ob vmeševanju vlade v lanski razpis za vpis na fakultete, ki je bil po njihovem pokazatelj odsotnosti ministričine avtoritete nad lastnim področjem. Očitali so ji izgube etične integritete, zoževanje ministrske funkcije na obskurno vlogo opazovalke in jo izzvali, zakaj kot družboslovka nemo opazuje in dopušča blatenje vede in njenih strokovnjakov kot neperspektivnih in nezaposljivih. “Kako hipokritično menite, da bi potemtakem delovala vaša vrnitev?”

Na delo Simone Kustec kot ministrice je sicer letelo veliko opazk in kritik. V času epidemije so ji očitali, da je iz oblikovanja covid ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja izključila pedagoško stroko, kar je imelo številne negativne posledice na šolajoče se otroke in mladino. Na področju visokega šolstva pa so ji med drugim očitali sporne poteze po meri posameznih (zasebnih) interesov pri podeljevanju koncesij za visokošolske programe oziroma preoblikovanju visokošolskih ustanov v javne ustanove.

Ker po njihovi oceni ni bila kos nalogam, pač pa je njeno vztrajanje na čelu ministrstva škodovalo kakovosti vzgoje in izobraževanja, so jo k odstopu pozvali tudi v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (SVIZ).

Brez kritičnih odzivov pa očitno ne bo ostala niti njena preselitev na Univerzo na Primroskem.

“Vse informacije o zaposlitvi dr. Kustec na UP sem pridobila iz medijskih zapisov. Razen odgovorov na vprašanja, kje, kako in zakaj, me zanima tudi, kdo je sprejel to odločitev in kdaj bila sprejeta. Kot članica Visokošolskega sindikata Slovenije in njegova sindikalna zaupnica na Fakulteti za humanistične študije sporočam, da se bo na to temo oglasilo vodstvo krovnega sindikata danes ali jutri,” nam je odgovorila Sandra Bašič Hrvatin. Na odziv Visokošolskega sindikata Slovenije in Sindikata Univerze na Primorskem še čakamo.

Na Visokošolskem sindikatu so mnenja, da zaposlitev Kustečeve nima prepričljive ekonomske osnove

Visokošolski sindikat Slovenije se je na zaposlitev zdaj že bivše šolske ministrice odzval s pisno izjavo.

“Javnost je včeraj presenetila novica, da se bo dosedanja ministrica za šolstvo, Simona Kustec namesto na matični fakulteti FDV zaposlila na Univerzi na Primorskem (UP). Zakaj bi jo UP hotela zaposliti?

Na Fakulteti za management UP sicer obstaja študijski program Politologija, toda univerza je že pred leti zamrznila njegovo redno izvajanje zaradi premalo vpisa in odpustila večino izvajalcev. Za naslednje leto je resda objavila razpis za vpis na ta študijski program, a izvajala ga bo le kot izredni študij. Na izrednem študiju praviloma ni zaposlitev, saj so finančni viri preveč nestabilni, sploh če se vpiše le nekaj študentov kot v zadnjih nekaj letih. Pedagoška zaposlitev politologinje Simone Kustec na UP torej nima prepričljive ekonomske osnove. Prav tako ni verjeten motiv, da njena zaposlitev pomeni naložbo UP v dvig svojega ugleda, kajti številni zaposleni na FDV so imeli po klavrni politični vlogi ministrice Kustec resne zadržke pred njeno vrnitvijo.

Odgovor na vprašanje, iz kakšnega motiva se je UP odločila za zaposlitev nekdanje ministrice Kustec, morda lahko najdemo v nedavnem predlogu sklepa ministrice Kustec o razrezu sredstev Institucionalnega stebra financiranja (ISF) po novem raziskovalnem zakonu med univerze in inštitute. Raziskovalne organizacije že dolgo čakajo na ta razrez, nedavni predlog pa jih je šokiral. Po informacijah Visokošolskega sindikata Slovenije so znanstveni inštituti in Univerza v Ljubljani protestirali proti temu, da je ministrica v predlogu razreza predvidela privilegirano obravnavo Univerze v Mariboru, od koder prihaja in kamor se vrača dosedanji državni sekretar Mitja Slavinec, in Univerze na Primorskem. Ti dve raziskovalni organizaciji naj bi po glavi raziskovalca dobili precej več od ostalih, čeprav zakon predpisuje pravično formulo začetnega razreza sredstev ISF, ki bo tudi osnova za dolgoročno distribucijo teh stabilnih sredstev. Glede Slavinca smo se v bližnji preteklosti že nekajkrat lahko prepričali, da si zna dobro postlati, zdaj pa se je izkazalo, da tudi ministrica v zaključku mandata ni stala križemrok.

Po naših informacijah sporni sklep o razdelitvi sredstev ISF na koncu ni bil sprejet. Vseeno pa menimo, da že namera po finančnem favoriziranju bodočega delodajalca kaže na znake korupcije. Morda pa je zaposlitev bivše ministrice na UP oddolžitev za kakšne morebitne pretekle usluge? Verjamemo, da bodo zadevo preiskale KPK in druge pristojne institucije. Novo vodstvo MIZŠ pozivamo, naj revidira vse primere sumljivega parkiranja proračunskega denarja v prijateljskih zavodih, ki sta jih v zadnjih mesecih izvedla Mitja Slavinec in Simona Kustec,” so zapisali.


Najbolj brano