Situacija se umirja

V štirih domovih starejših na severnem Primorskem; Dom upokojencev Nova Gorica in njihova enota Podsabotin, Dom upokojencev Gradišče in Dom starejših Bor Črni vrh, kjer so v zadnjih dneh številke okuženih skokovito naraščale, je bila današnja sobota malce bolj umirjena. Zadnji odvzeti brisi so potrdili le še posamične nove primere, sporočajo iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Dom upokojencev Nova Gorica Foto: Leo Caharija
Dom upokojencev Nova Gorica Foto: Leo Caharija

SEVERNA PRIMORSKA > Bolj spodbudne so tudi novice glede reševanja kadrovskih stisk v teh domovih. V črnovrškem so dobili pomoč iz ZD Idrija (1), jutri pa pričakujejo še 6 študentov medicine in zdravstva, je v kratkem sporočilu zapisala direktorica doma Alenka Gantar. Vračajo pa se tudi že redno zaposleni, ki so bili pozitivni v prvih dneh izbruha okužb v domu.

Nekaj novih moči imajo tudi v Gradišču nad Prvačino (2), kjer delajo vse, da bi stanovalci lahko ostali v domu in jih ne bi selili v rdečo cono na drugo lokacijo (na voljo in odobrena s strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je telovadnica v Dornberku). Za starostnike je že premik iz ene sobe v drugo ali v drugo nadstropje velik stres v teh izrednih razmerah, je pojasnil direktor doma Silvano Gregorič.

Iz renškega doma ( Medic hotel - dom - institucionalno varstvo starejših in zdravstvena nega) sporočajo, da so se v delovni proces vrnili vsi zaposleni, ki so se preboleli okužbo.

Iz občinskega štaba civilna zaščita Brda so znova pisali Goriški prefekturi glede že odobrenega tranzita čez italijansko ozemlje za zaposlene za prihode in odhode v službe v Šempetru ali Novi Gorici in okolici ter tudi v obratni smeri. V zadnjih dneh so namreč dobili več klicev občanov, da so jih na italijanski strani karabinjerji ali policija ustavljali in opozarjali, da z nedavnim dekretom italijanske vlade tranzit ni več dovoljen. Civilna zaščita Brda je z Goriške prefekture dobila jasen odgovor, da je tranzit slovenskih državljanov zaradi službenih razlogov še naprej dovoljen, ter da so seznanili tudi karabinjerje.

Na severnem Primorskem so včeraj sicer potrdili 69 novih okužb. Skupno število aktivno okuženih je 780 (14-dnevna pojavnost / 100.000 prebivalcev je 661; za primerjavo, na državni ravni je 949). Skupno število doslej okuženih v 13 občinah je 2268. V šempetrski bolnišnici je trenutno 42 bolnikov s covidom-19, med temi jih je 5 na intenzivni negi, 3 pa potrebujejo pomoč respiratorja. V negovalnem oddelku v PB Idrija je v oskrbi 16 ljudi.


Najbolj brano