Pomagajo članom, a tudi starejšim

Severnoprimorski župani so ustregli prošnji regijskega društva paraplegikov. Občine jim bodo zagotovile 39.000 evrov za nakup novega kombija za prevoze članov društva.

Prevoz z društvenim kombijem je za nekatere paraplegike edini, ki jim omogoča biti družbeno dejavni. Foto: Mitja Marussig
Prevoz z društvenim kombijem je za nekatere paraplegike edini, ki jim omogoča biti družbeno dejavni. Foto: Mitja Marussig

ZEMONO > Društvo paraplegikov severne Primorske želi letos kupiti in nato predelati novo vozilo za svoje potrebe, da bi nadomestilo zdajšnje dotrajano. “Potrebe so kar velike. Moram reči, da smo v 13 letih, kar imamo ta kombi, prevozili pol milijona kilometrov,” je nazoren predsednik organizacije Matej Gruden.

Vozilo uporabljajo za prevoz najteže gibalno oviranih oseb, prvenstveno svojih članov paraplegikov in tetraplegikov, ki jih je trenutno 78. Hkrati služi ostalim ljudem, prikovanim na voziček, z vse severne Primorske, čeprav Gruden priznava, da gre v večini primerov za ljudi iz ožje Goriške in Vipavske doline, ker je kombi pač tam. V 13 letih je bilo samo teh uporabnikov okoli 1500.

Ker ne da fundacija, so se obrnili na občine

“Poslanstvo društva je pomoč pri vključevanju v okolje in za ta namen, pa tudi za pogosto nujne življenjske opravke, potrebujejo naši člani prevoz. Tisti, ki nimajo lastnega ustrezno predelanega avta in pogosto tudi nekoga, ki jim pomaga priti v avto, ali šoferja, so v celoti odvisni od prevoza, ki ga zagotavljamo,” v društvu opisujejo, zakaj je kombi pomemben. Za pomoč pri nakupu pa so se po besedah Grudna na občine obrnili zato, ker so usahnile dotacije Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Prvo vozilo so namreč kupili z njenimi prispevki.

Sogovornik računa, da bo denar za naložbo na račun pri društvu začel prihajati potem, ko bodo občine potrdile proračune. Za pomoč so zaprosili vseh 13 in vsi župani so že doslej pokazali razumevanje ter to v četrtek potrdili še na seji sveta regije. Kombi, vključno s predelavo, stane 47.000 evrov, občine pa jih bodo društvu dodelile 39.000, pri čemer bo tretjino, slabih 13 tisočakov, zagotovila novogoriška.

Ko lahko, nudijo prevoze za starejše

Sicer pa je lani kombi dobil še eno vlogo: v občini Miren - Kostanjevica so poskusno uvedli brezplačne prevoze za starejše po zgledu podobnih storitev na Krasu. Po besedah Grudna se je izkazalo, da te potrebe verjetno niso tako velike in ne zahtevajo nadgradnje. S kombijem so nudili le po dva, tri prevoze na teden, pri čemer sistem ni bil enak sistemu Zavoda sopotniki. Vozila ni bilo mogoče naročiti kakor taksi, ampak le, ko je bilo na razpolago, in za krmilom ni sedel prostovoljec, marveč zaposleni pri društvu. Vseeno pa se je poskus toliko obnesel, da bo občina prek društva še naprej zagotavljala to storitev. In pri regijski organizaciji paraplegikov se pogovarjajo celo o uvedbi podobnih storitev s sosednjo Občino Renče - Vogrsko.


Najbolj brano