Misica z bistro glavo in urnimi nogami

Livčani so že v soboto navijali in se z ognjemetom veselili tiare Miss Slovenija, ki jo je na izboru v Trbovljah nepričakovano prevzela njihova sokrajanka in tolminska gimnazijka Lara Kalanj. Ker ima bistro glavo in urne noge, domačini vedo, da se bo v vlogi najlepše dobro odrezala.

Lara Kalanj ni mogla verjeti, da ima pri sokrajanih na Livku tako 
veliko podporo. Foto: Neva Blazetič
Lara Kalanj ni mogla verjeti, da ima pri sokrajanih na Livku tako veliko podporo. Foto: Neva Blazetič

LIVEK > V nedeljo zvečer so Laro Kalanj domači pričakali pompozno. Prišla je na konjskem hrbtu skozi špalir množice, ki jo je pospremila s pesmijo Gorska roža. Čestitk in objemov ni bilo konca.

Prijavile so jo sošolke

Kot pravi slavljenka, komaj 17-letna Lara, si še v sanjah ni predstavljala, da bo zmagala v izboru licence Miss Slovenija. “Prijavile so me sošolke, neverjetno se je izteklo. Ko so me razglasili za Miss Slovenija, sem mislila, da sanjam. Potem so me, kot se misicam spodobi, oblile solze. Ko sem pa prišla med svoje Livčane, spet nisem mogla verjeti, kakšno podporo imam v sokrajanih. Tudi v šoli me podpirajo. Včeraj so me v tolminski gimnaziji, kjer obiskujem četrti letnik, pričakali z aplavzom,” se vsem zahvaljuje simpatično dekle.

Uspešna v teku na 800 in 1500 metrov

Domačni vedo povedati, da je prijazna, delovna in da ima glavo na pravem mestu. “To je res super čeča. Vse počitnice dela, očetu pomaga pri drvarjenju, poleti dela na tolminskih festivalih.” Je odličnjakinja z načrtom, da bi postala odvetnica. Ob delu in učenju ima dovolj časa za tek. Najboljša je na srednjih progah od 800 do 1500 metrov. Zmaguje na številnih tekmah, tudi v Italiji. Kot pravita mama Tanja in oče Miloš, se je pri njej izkazalo, da čim več obveznosti ima, bolje jih opravlja. Ni jima žal za stroške prevozov v minulih petih mesecih, ko sta Laro vozila na priprave za udeležbo na tekmovanju Miss Slovenija. Članica organizatorske ekipe Miss Slovenija Jelka Virk dodaja, da redko srečajo tako delovno dekle, kot je Lara, ki je v neverjetno kratkem času zaobjela vse, kar morajo kandidatke lepotnih tekmovanj obvladati, od gibanja na odru do mimike. “To je zrelo dekle, ki ima velike potenciale in ima močno ekipo,” razmišlja Virkova.

Na Livškem te dni hudomušno ugibajo, po katerem staršu ima Lara boljše gene. Ugotavljajo, da po obema.

Da so Livčani postavni, brihtni in zdravi ljudje in da so povrhu še lepi, so že pred sto leti ugotovili tudi nekdanji kronisti. Lara nadaljuje pozitivni stereotip svojih prednikov.

Na vprašanje, kakšne obveznosti jo čakajo, Lara odgovarja: “Veliko jih bo, toda šolanje ostaja na prvem mestu. Upam, da bom postala odvetnica. Moje poslanstvo na izboru za najlepšo na svetu sredi decembra na Kitajskem je jasno. Promovirala bom Slovenijo, njeno kulturo, zgodovino, lepoto. V lokalnem okviru pa si bom prizadevala za razvoj podeželja. Na Livškem danes živi 250 ljudi, pred sto leti jih je bilo skoraj 800. Livek je bil živahen kraj s smučiščem, vse je zamrlo. To moramo vsi skupaj spremeniti.”


Najbolj brano