Obrazloži, kdo ima prednost ...

Kaj hudiča že pomeni tisti znak? Navadno si s takimi vprašanji zares belimo glave le enkrat v življenju, na teoretskem delu vozniškega izpita. Z manj usodnimi posledicami pa to izkusimo že v otroštvu, pri izpitu za kolo, in nekateri vajo ponavljajo na tekmovanjih s kolesi. Ki imajo v mladi Novi Gorici dolgo tradicijo.

Kot danes, so se otroci v Novi Gorici že  pred 60 leti s 
prometnimi predpisi prvič srečali med šolanjem.
Kot danes, so se otroci v Novi Gorici že pred 60 leti s prometnimi predpisi prvič srečali med šolanjem.  

Skoraj ga ni dandanes Slovenca, ki v osnovni šoli ne bi opravljali izpita za kolo; no razen tistih, ki ga takrat (še) ne bi znali voziti. Seveda pri tem preizkusu ne dokazujemo, kako obvladamo krmilo in pridobljena izkaznica nima enake teže kot sorodno dovoljenje za motorna vozila. Namen izpita je namreč (poleg ureditve pravnih vprašanj o odgovornosti) zagotavljanje varnosti ter privajanje otrok na prometne predpise in primerno vedenje na cesti.

Zaradi slednjega pa je tudi v Novi Gorici nekajkrat na leto mogoče naleteti na kolesarske poligone, navadno na Kidričevi ulici ali Bevkovem trgu, kjer šolajoči se tekmujejo tako v poznavanju pravil v prometu kot v spretnostih s kolesom. In tudi ti dogodki, ki jih skoraj vedno spremlja malodane poosebljenje preventive in varnosti v prometu na ožjem Goriškem Miran Mozetič, niso nič novega.

Fotografije, ki nam jih je priskrbel Miro Lipičar, namreč kažejo, da Mozetič in ostali mentorji le nadaljujejo dolgo tradicijo. Kot pove pripis k dvema posnetkoma, so se v središču severne Primorske že takrat, ko je bilo še v zametkih, dogajala tekmovanja mladih kolesarjev. Pritegnila so veliko gledalcev, prirejalo pa jih je AMD Gorica in sodelovala je milica.

Prizorišče je bila Kidričeva ulica, bržkone tudi zato, ker dosti drugih mesto še ni imelo, improvizirano križišče so prireditelji celo semaforizirali (naprava na fotografiji visi v zraku). Na cestah pa je takrat še bilo možno srečati policiste oziroma miličnike usmerjevalce prometa in tudi ti niso manjkali na tekmovanjih. Le da ni šlo za poklicne miličnike, marveč so njihovo vlogo za to priložnost prevzeli otroci. AS


Najbolj brano