Se nam zaradi suhe Zofke obeta slabo poletje?

Vreme se spreminja, niti ledeni možje niso več to, kar bi po ljudski modrosti morali biti. Sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij naj bi sredi maja prinesli hladno in nič kaj prijetno vreme, a so bile temperature zadnje dni že prav poletne. In kot vse kaže, niti “uscana” Zofka jutri ne bo upravičila svojega imena.

Od 12. do 14. maja godujejo sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, ki se jih je zaradi pogostega hladnega in nič kaj prijaznega vremena v tem obdobju po ljudskem izročilu prijel vzdevek “trije ledeni možje”. Za njimi 15. maja goduje sv. Zofija in ker prav na njen god rado dežuje, so jo ljudje poimenovali “mokra” oziroma “uscana” Zofka.

Ljudski pregovor ob tem pravi, da “če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni”. Sv. Zofija, ki bo praznovala jutri, je bila sicer krščanska mučenka v Rimu, umrla je 15. maja leta 120. Ime Zofija izhaja iz grške besede sofos, ki pomeni modrost.

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, možne so plohe in za zahodu tudi nevihte. Jutri pa bo precej jasno.

Tudi ledeni možje imajo svoje pregovore: “Po svetem Servati ni mraza se bati.” “Sveti Pankracij, Servacij, Bonifacij so ledeni radi vsi.” “Če prej slane ni bilo, tudi pozneje ne bo mrazilo.” In še: “Če Pankraca sonce peče, sladko vince v klet poteče.”

Čeprav se na tovrstne pregovore ne gre povsem zanašati, se mnogi vrtičkarji vendarle ravnajo po ledenih možeh, saj velja, da je s saditvijo nekaterih sadik na prostem, zlasti paradižnika, dobro počakati, da minejo ledeni možje in da se zemlja dovolj ogreje.

Vdori hladnega zraka so sredi maja nekaj običajnega

Če sklepamo po temperaturah v zadnjih dneh, trije ledeni možje letos svojega imena ne bodo upravičili. V četrtek smo namerili skoraj 30 stopinj, tudi včeraj so bile temperature podobne, za danes večjih ohladitev ne pričakujemo ... A kot pravi meteorolog Andrej Velkavrh iz Agencije RS za okolje, se ne gre tako natančno držati teh datumov, saj je papež Gregor reformiral koledar - pred uvedbo gregorijanskega koledarja so bili njihovi godovni dnevi od 2. do 4. maja - tako da se je vse skupaj zamaknilo za nekaj dni ... “Vprašanje je torej, kdaj so nastali ti pregovori. Zato jim ne gre tako slepo verjeti. A ne glede na to, vdori hladnejšega zraka niso sredi maja nič nenavadnega.”

Včeraj zvečer je vremenska fronta prešla Slovenijo. Nevihte so se od severa pomikale proti jugu. Ponoči se je pooblačilo, tako da bo danes nekoliko hladneje, a še vedno toplo. Spremenljivo do pretežno oblačno bo. Nastajale bodo krajevne plohe in predvsem v zahodni polovici Slovenije posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem do 26 stopinj Celzija.

Zofka ne bo uscana

V nedeljo bo precej jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne bo predvsem v hribih nastala kakšna ploha ali nevihta. Tudi v ponedeljek bo sončno, več oblačnosti bo v zahodnih krajih. Popoldne bodo nastale posamezne plohe ali nevihte. V torek popoldne bodo nevihte spet pogostejše.


Najbolj brano