Na svojem kavču

Divan, zofa, dnevno ležišče, skupinsko posedališče za družino in še kakšnega prijatelja poleg, gnezdo za branje, poligon za otroško valjanje, mnogosed za sosede, zatočišče za kavč krompičke ... Kako pa vi uporabljate svoj kavč in kaj pričakujete od njega?

Zofa Cassette, oblikovanje Ronan in Erwan Bouroullec za Established&Sons
Zofa Cassette, oblikovanje Ronan in Erwan Bouroullec za Established&Sons 

Najti res dober kavč - ta beseda mi je nekako ljuba in domača, četudi je v pohištvenem vesolju bolj v rabi izraz sedežna garnitura - ni lahka naloga. V nekdanjem stanovanju, standardnem blokovskem iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, s tipsko kvadraturo dnevne sobe, za kaj velikega ni bilo prostora. Še posebej, če človek ne mara nabasane sobe, po kateri je že običajno premikanje stvar zapletene logistike, plesni večer s prijatelji pa misija nemogoče. Kavč, ki se je tam udomačil za par let, je bil torej majhen, dovolj udoben za tri in razkošen za enega. In če je bila sila, je lahko na njem kdo tudi prenočil.

Ljubezen na prvi pogled?

Trosed je bil čvrst in vzdržljiv, narejen po starih tapetniških standardih, ki še niso podlegali trendom nenehnega menjavanja, kakršni so v veljavi v kraljestvu hiperpotrošništva. Ne, seveda ne vselej in povsod, tudi zdaj je mogoče za malo višjo ceno dobiti kavč, ki se ne bo takoj posedel, ki bo imel trdno, a udobno vzmetenje - hmm, nisem prepričana, ali vzmetenje po stari modi še obstaja -, skratka, kavč, ki bo zdržal nekaj let. Je zdržal. In morda še vedno kje živi, a se je sled za njim izgubila. In kljub dobronamernim nasvetom z vseh strani, da utegne biti belo usnje nadležno občutljivo na takorekoč vse, česar se ga dotakne, se je presenetljivo dobro upiral madežem in praskam.

Na veliko stvari je treba biti pozoren pri izbiri tako pomembnega kosa pohištva, kot je kavč. Je sploh možna ljubezen na prvi pogled? Seveda, a ni rečeno, da se bo razvila v harmonično razmerje.

Ja, na veliko stvari je treba biti pozoren pri izbiri tako pomembnega kosa pohištva. Je sploh možna ljubezen na prvi pogled? Seveda, a ni rečeno, da se bo razvila v harmonično razmerje.

Zgodba drugega kavča se ni porodila iz zaljubljenosti, temveč iz dolgega in preudarnega izbiranja. Snubcev ni manjkalo, a vsak je bolehal za kakšno pomanjkljivostjo. Kot bi rekli v popularnem žargonu - ni bilo kemije. Ali pa je je bilo preveč. No, kakšen med njimi je bil v resnici idealen, vsaj očem se je tako zdelo, a žal denarnici nedosegljiv. Tudi to se dogaja. A našel se je, ki bil ji je kos, bi lahko parafrazirali Prešerna, čeprav ima zgodba srečen konec oziroma ga sploh še nima - še vedno živ in zdrav prijazno vabi v svoje naročje.

Nadvse pestra izbira

Estetika je, tako kot pri vseh rečeh, ki jih kanimo uporabljati in ne samo opazovati, le eden od dejavnikov. Tega se dobro zavedajo tudi oblikovalci, ki sicer nenehno raziskujejo in uprizarjajo nove igre oblik in barv za naše življenjske odre, a zmeraj upoštevajo tudi funkcionalnost. Zapeljujejo z videzom, prepričajo pa z uporabnostjo, udobjem, prilagodljivostjo. Slednji atributi so enaki in skupni vsem, no, skoraj vsem kosom oblazinjenega pohištva, za prvega pa velja, da je stvar našega okusa in bivalnega sloga.

Tako je na polju oblik, barv in materialov mogoče najti res vse, kar vam oko poželi. Pa tudi pri velikostih, kombinacijah različnih delov, ki jih lahko uporabljamo posamično ali jih sestavimo v celoto, je vsega na pretek. Od mini zofic za majhna stanovanja do kompleksnih, ja, zdaj pa bo ustrezen ta izraz - sedežnih garnitur. Vprašanje, kako in kaj izbrati, pa vseeno ni zmeraj preprosto. Univerzalni nasveti seveda obstajajo in pomaga, če se jih oprimemo, še posebej, kadar nas zamika nekaj, kar bomo težko uskladili bodisi s prostorom, ki ga imamo na voljo, bodisi s slogom, v katerem diha naše domovanje.

Seveda lahko zaradi nove sedežne garniture tudi vse obrnemo na glavo, zakaj pa ne. Bolj običajno pa je, da želimo novo postaviti natanko tja, kjer je počivala stara, ne da bi pri tem odšle skozi vrata tudi vse omare, ambientalne svetilke, mizice, lončnice in še kaj. In da si jemljemo svobodo kombiniranja na vseh ravneh: nonin predalnik iz temnega lesa združimo s sodobno minimalistično zofo, s poceni Ikeino stoječo svetilko osvetlimo razkošnega usnjenega lepotca, na gladka naslonjala v nevtralnem tonu naložimo živobarvne orientalske blazine. Vse je mogoče, vse je dovoljeno. No, skoraj vse.

Kot otoček sredi morja

Velike, predimenzionirane sedežne garniture nikoli niso bile moje ljubljenke, čeprav se rada predajam ugodju poležavanja. In vedno dam enobarvnemu tapeciranju prednost pred vzorci. Ampak ZLIQ Island je sestavljanka, ki te kar vabi nase, kot z mahom porasli otoček sredi morja - stanovanja. Versajsko razkošje žametne modrine, obdane s skulpturami, morda ni za vsakogar, a lahko vnese kanček duhovitosti in ironije v sodobni ambient. Tudi z usnjem sem trenutno v hladnem odnosu, četudi je zofa Katana iz nove kolekcije GHIDINI1961 ujela moj pogled. A kot rečeno, moj domači kavč je še zmeraj živahen in vabljiv.

Strastno pa me vleče k divanu - zlekniti se nanj in uživati v intimnem razmerju s knjigo, je ponavljajoča se fantazija mojih ambientalnih sanj. In pride čas, ko se bo uresničila.


Najbolj brano