Z žeblji proti kolesarjem

Nekdo je na stezi na Tinjanu, po kateri se večkrat spuščajo kolesarji, v tla zabil nabrušene žeblje. Kolesarji sumijo, da so pasti nastavili lovci, v lovski družini pa to zanikajo.

Nekdo je  žeblje nabrusil in jih na stezi s Tinjana zapičil v tla
Nekdo je žeblje nabrusil in jih na stezi s Tinjana zapičil v tla 

TINJAN > “Pred dnevi smo se spustili v kolesi s Tinjana proti Ospu. Prvemu v skupini se je predrla zadnja guma, nato še kolegu za njim. Žebelj je ostal v gumi in še poškodoval kolo,” dogodek izpred nekaj dni opisuje kolesar.

Neznanec, ki je nastavil ostre pasti, si je za to očitno vzel čas. Dolge žeblje za zabijanje tramov je dobro nabrusil in jih ob korenini pri drevesu trdno zabil v tla, da je iz zemlje gledala le konica. Kolesarji so našli dva tako nastavljena žeblja.

Kolesarji vedo, da motijo nekatere domačine, čeprav se ne vozijo ob hišah. Slišali so tudi že za pritožbe lovcev, ki so celo podrli drevesa, da so zaprli poti, po katerih se spuščajo kolesarji. Sklepali so, da tudi za nabrušenimi žeblji stoji kak nestrpen lovec. A v Lovski družini Dekani, ki ima lovišče tudi pod Tinjanom, to zanikajo. “Lovci nimamo nič pri tem. Za dogodek smo izvedeli od novinarjev. Bolj verjetno je, da za tem stoji kdo od lastnikov zemljišč,” pravi Marino Terčič, predsednik LD Dekani. Trenutno ni lovna sezona, streljajo lahko le divje prašiče, ki pa jih lovci čakajo ponoči, tako da jih obiskovalci, ki podnevi prihajajo v gozd, niti ne motijo.

Dodaja pa, da do takšnih dogodkov ne bi prihajalo, če bi bila pravila rabe gozda bolje dorečena, če bi se kolesarji organizirali v društva in v dogovoru z državo ali lastniki zemljišč uredili poligone. Tako pa se dogaja, da ne upoštevajo gozdnih poti in kar sredi gozda postavljajo skakalnice. Da je dogovor mogoč, dokazuje usklajevanje lovcev s pohodniki, pravi Terčič. Termine organiziranih pohodov in skupinskega lova vedno v naprej določijo in se tako izognejo neprijetnim srečanjem in celo nevarnim situacijam.

HR


Najbolj brano