Optimistični kljub negotovosti

V Posočju turistični ponudniki pripravljeni čakajo na odprtje nočitvenih zmogljivosti. Varnostne razmere v dolini Soče, kjer daleč prevladujejo apartmaji in kampi, ne bi smele biti problematične, saj so apartmaji z družinskimi člani ali prijatelji pravzaprav mehurčki, kampi pa so tako ali tako na odprtem. Se pa tudi v Posočju sprašujejo, kako bodo preverjali, ali so gostje cepljeni, testirani in ali so preboleli covid-19. Zadeva se jim zdi na meji zakona.

Prvi lastovki, ki napovedujeta turistično sezono, sta Tolminska korita in slap Kozjak, ki so ju uradno odprli z upanjem na dober obisk, vsaj tak, kot je bil lani. Pred izbruhom epidemije je obe naravni znamenitosti obiskalo skupno približno 150.000 gostov, lani ne veliko manj. Sta infrastrukturno in upravljavsko dokaj dobro, če ne celo odlično urejeni. V Tolminskih koritih, ki jih urejajo že poldrugo desetletje, prednjačijo. Gre za vzorčni primer, po katerem naj bi se zgledovali pri urejanju drugih naravnih znamenitosti v dolini Soče, denimo pri izviru Soče, Velikih koritih, Šunikovem vodnem gaju in še kakšnih, tudi po Sloveniji. Z novim sistemom vstopanja bodo poskušali obisk uravnavati, da ne bi preveč obremenili občutljivega okolja in da bi bili obiskovalci bogatejši za lepo izkušnjo brez prerivanja po ozkih poteh.

Prvi lastovki, ki napovedujeta turistično sezono, sta Tolminska korita in slap Kozjak, ki so ju te dni uradno odprli.

V zavodu Dolina Soče ugotavljajo, da je povpraševanje po nočitvah veliko. Takoj ko se bo negotovost vsaj nekoliko zmanjšala in ukrepi še dodatno razrahljali, bodo gostje prišli. Najbolj gotovo pa je v teh časih staviti na optimizem in upanje na dobro sezono. Zato v Posočju upajo na vsaj podobno, kot je bila lani, ko so se v zapletenih koronaokoliščinah uvrstili med pet najbolj uspešnih slovenskih destinacij.

Nihče ne dvomi, da bodo Slovenci znova najbolj številni gostje. Pričakujejo tiste z boni in povratnike brez bonov. Nanje usmerjajo marketinške akcije. Ustvarjajo zanesljivo bazo slovenskih gostov. V primeru sproščanja prehajanja meja je vse pripravljeno za promocijo v bližnjih državah, saj si letalski promet še dolgo ne bo opomogel.

Podobno kot v Tolminskih koritih bo v celotnem zgornjem Posočju v prihodnje med večjimi izzivi usklajevanje turističnega obiska z zmogljivostjo infrastrukture in narave ter trud, da turisti ne bi preveč okrnili vsakdana domačinov.


Preberite še


Najbolj brano