Naj poka od akcije

Ni bilo ravno dobro, da smo staro leto zaključili s prepiri o tem, ali naj bodo navdušujoči ognjemeti ali raje živalim in ljudem prijazen praznični mir. Ne glede na spore je zadnji decembrski dan prinesel malo obojega, ob tem pa še veliko nepričakovanega. Ponavadi je tako. A čeprav kreganje ni ravno zabavno in lahko, ko prerase v sovražnost, tudi močno boli, je gluha tišina še veliko hujša.

V državni proračun se je lani nateklo precej več denarja kot leto prej. Popravljajo se tudi občinske denarnice. Besede “trojka” že dolgo ni nihče slišal in kot kaže smo se dokončno izvili iz gospodarske krize. Morda z nekaj praskami, a tudi z dragocenimi spoznanji o pomenu odgovornosti, iznajdljivosti in solidarnosti. Z malo več posluha do soljudi, ki se znajdejo v stiski in so potisnjeni na rob, z malo več spoštovanja do pogumnih posameznikov, ki so pripravljeni tvegati in zapustiti ustaljene poti.

Naj bo leto, ki prihaja, leto živahnih debat, takih primorskih, s povzdignjenim glasom in kriljenjem z rokami.

Morda s kančkom več skromnosti in zavedanja, da je skupna prihodnost človeštva odvisna tudi od naših vsakdanjih izbir in odločitev. Če kaj, nas bo prav ta zavest rešila. Res je, da se nam svet vse bolj kaže kot krivičen kraj, poln nasilnega populizma in nebrzdanega pohlepa. A tudi kot čudežen kraj, kjer vse več ljudi živi bolje in dlje ter umetnost, znanost in humanizem ustvarjajo vedno nove presežke.

Lokalne volitve, ki so zaključile prejšnje leto, so nam dale županje in župane, ki bodo primorske občine popeljali v novo desetletje. Po dolgem času se je krivulja volilne udeležbe obrnila navzgor. Morda je to znak, da se obup, apatija, brezbrižnost in občutek nemoči, s katerimi je kriza tako močno zaznamovala prvo desetletje novega tisočletja, počasi umikajo upanju in želji po ustvarjanju. Naj se sliši še tako idealistično in naivno, samo skupnost dejavnih posameznikov, ki se zavedajo svoje odgovornosti in svoje moči, je dolgoročno lahko dobra, uspešna in srečna.

Zato: naj bo leto, ki prihaja, leto živahnih debat, takih primorskih, s povzdignjenim glasom in kriljenjem z rokami. Naj bodo mnenja kar se da različna in naj jih bo mnogo. Naj bodo razpravljalci strastni, predani in prepričani, naj se iskri od pametnih vprašanj, ker samo ta prinesejo dobre odgovore.


Najbolj brano