Lekcija o umetnosti dolgega življenja

Pa so oljčno olje, kozarec dobrega vina in sredozemska prehrana res ključ do dolgega življenja? Sodeč po nekaterih kazalnikih, da. Primorci moškega spola od sonarodnjakov v Pomurju živimo povprečno tri leta dlje. Bolj kot se oddaljujemo jadranskemu morju in bolj kot se približujemo panonski nižini, bolj se povečuje tveganje za možgansko kap, srčno-žilne bolezni in rakava obolenja. Čeprav so tri leta zgolj utrinek v primerjavi z večnostjo, le kdo ne bi živel dlje, če bi imel to možnost? Drži, Primorci in Primorke pojemo več tako imenovanih “zdravih” živil, a izključno slabši prehrani ne moremo pripisati vloge krivca. Razlike v zdravju namreč odslikavajo širšo gospodarsko in družbeno realnost. Od zahoda proti vzhodu padata tudi dohodek in število izobraženih.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je Pomurje na repu med gospodarsko najbolj razvitimi statističnimi regijami v Sloveniji (po BDP-ju na prebivalca in zaposlenega zaostajata le Primorsko-notranjska in Zasavska regija). Tamkajšnje postsocialistično obdobje je zaznamoval propad gospodarskih velikanov, kot je bilo tekstilno podjetje Mura, s katerim so se izgubila številna delovna mesta. Rane se očitno niso nikoli zares zacelile. Kljub kohezijski politiki med slovenskimi regijami še vedno zevajo globoke razlike, ob čedalje večji centralizaciji države – zgolj zavoljo politične korektnosti temu še ne pravimo ljubljanizacija – pa je najkrajšo potegnil vzhod.

Razlike v zdravju odslikavajo širšo gospodarsko in družbeno realnost. Od zahoda proti vzhodu namreč padata tudi dohodek in število izobraženih.

Primorce nas že tradicionalno rešujeta turizem in toplo podnebje, zaradi česar bomo do neke mere vselej privlačni tako za tujce kot za Slovence iz drugih predelov države. A medtem ko smo se Primorci in Primorke sladkali z bučkami in paradižniki ter si pri tem podaljševali življenje, so v Jadransko morje tonila tudi primorska podjetja. Med drugim Stavbenik, Primorje, MIP, Kraški zidar, Tomos in še bi lahko naštevali. Tudi za mlade ljudi so karierne perspektive vse prej kot idealne. Vendar pa se kljub vsemu še vedno lahko pohvalimo z boljšim zdravjem. Ali to pomeni, da se ostalim prebivalcem iz regij, kjer so kazalniki zdravja slabši, obrestuje selitev v Primorje? Morda na Kras ali na Goriško, ob morju so cene nepremični tako ali tako že zdavnaj poletele v nebo (po poizvedovanju izvemo, da Istrani novih prišlekov nočejo, saj so že zdaj na cestah kolone avtomobilov predolge). Sicer se kazalniki zdravja tudi v vzhodnih regijah počasi izboljšujejo. Za zmanjšanje razlik bo bržčas potrebnih več let. Do tedaj pa lahko Primorci izvažamo znanje o umetnosti dolgega življenja.


Preberite še


Najbolj brano