Kdaj, če ne zdaj?

Prihodnji teden bo k pestrosti političnega dogajanja nekaj doprinesel koalicijski vrh, na katerem naj bi ministri in poslanci, za njimi pa še širša javnost izvedeli, kako si v Golobovi vladi zamišljalo davčno in šolsko reformo. Proti koncu tedna naj bi bilo več znanega o izhodiščih za zdravstveno reformo, o čemer so v koaliciji govorili januarja.

Februarja smo izvedeli, kakšna naj bi bila reforma plačnega sistema v javnem sektorju ter s kakšno stanovanjsko politiko naj bi država povečala število javnih najemnih stanovanj. V zraku so obeti za reformo pokojninskega sistema, do začetka prihodnjega leta pa bi morala vlada poskrbeti tudi za začetek izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi.

Načrte in obljube Golobova vlada očitno ima, ni pa garancije, da bo vse navedeno tudi izpeljala.

Načrte in obljube Golobova vlada očitno ima, ni pa garancije, da bo vse navedeno tudi izpeljala. Po skoraj letu dni na oblasti javnost že pričakuje kaj bolj konkretnega, a je bil v zadnjih mesecih zaradi nerodno izrečenih obljub nekaterim poklicnim skupinam še najbolj konkreten stavkovni val javnih uslužbencev. Poleg tega so državljani zdaj dejansko začeli čutiti krizo v svojih denarnicah. Javnomnenjske raziskave tudi že kažejo, da zaupanje, pridobljeno na volitvah, lahko hitro splahni. Do novembra so ankete vladi merile rekordno podporo, odtlej pa iz meseca v mesec nižjo. Konec februarja najnižjo od njenega oblikovanja; podpiralo jo je le 46 odstotkov vprašanih, nasprotovalo pa skoraj 41 odstotkov, je namerila Mediana.

Kdaj, če ne zdaj, je pravi čas, da se oglasi največja opozicijska stranka in poskrbi, da se govori in piše o vprašljivi učinkovitosti oblastnikov? Sklicevanje Janševih kritikov na to, da gre za zlonamerno metanje polen pod noge, oviranje delovanja vlade in tratenje časa za nepomembne vsebine, kot je neki muzej, postane neprepričljivo, če se spomnimo, kako neusmiljeno se je opozicija lotevala zadnje vlade Janeza Janše, takrat v res nepredvidljivih covid razmerah. Janševa vlada je imela že v prvih sto dneh vladanja opravka z dvema interpelacijama proti svojima ministroma. Takšna so pač legalna in legitimna orodja demokracije.

Poleg vprašanja, ali je čas za interpelacijo zdaj pravi, sta pomembni vprašanji le še, komu bo interpelacija celotne vlade škodila in komu koristila. Vedoč, da SDS ne more bogvekako širiti baze svojih podpornikov, lahko pa utrdi obstoječo, ji večurna in medijsko izpostavljena razprava, v ospredju katere bo retorično spretni prvak stranke, ne more škodovati.

Interpelacija resda ne bo zamajala Golobove vlade, ne more pa ji koristiti, če do takrat, ko bo ta točka na dnevnem redu, vlada na svoje obljube ne bo obesila tudi konkretnih rešitev, ki bi koristile ljudem.


Preberite še


Najbolj brano