Trojna doza primorskih bonbonov

V Sloveniji se zadnjih nekaj let veliko govori o Dallasu, a bolj v športnem kontekstu. Toda Dallas Mavericks ni edina entiteta, ki je tako ali drugače zaznamovala slovenski prostor. Tu je še glasbena založba Dallas Records, ki ima pod svojim okriljem zavidljivo število priljubljenih slovenskih glasbenikov, tudi nekaj primorskih. Trije izmed njih so se v sredo zvečer s krajšimi nastopi predstavili v ljubljanski kavarni Zorica, kjer založba Dallas prireja cikel dogodkov, naslovljenih Bonboniera.

Boštjan Pertinač bo s spremljevalno zasedbo v Zorici nastopil  11. 
aprila. Foto: Sašo Radej
Boštjan Pertinač bo s spremljevalno zasedbo v Zorici nastopil 11. aprila. Foto: Sašo Radej

LJUBLJANA > “Če kdu še ne zna, sm sz Sežane doma,” v istoimenski pesmi poje kraški kantavtor Boštjan Pertinač, ki je v svoji značilni opravi prvi zasedel oder v Zorici. Pertinač je pred časom izdal svoj drugi album Kraške štorje, s katerim želi, kot pravi, ustaviti čas. “Zavrtimo ga nazaj v našo polpreteklost in se tam skozi zgodbe preprostih ljudi spomnimo na preproste besede, kot so kruh, dobrota, veselje, fešta, bližina, objem in poljub.”

Po tem, ko sta zazveneli pesmi Štorje in Sz Sežane doma, je Pertinač prisotne spomnil, da bo piš kraške burje prav na isti lokaciji zavel 11. aprila, kjer s spremljevalno zasedbo in številnimi gosti pripravlja prav poseben koncert, na katerem bo ljubljanskemu občinstvu predstavil skladbe z novega albuma, manjkale pa ne bodo niti tiste z zdaj že ponarodelega prvenca.

Takoj za njim je na oder stopil Jure Lesar, ki je občinstvu prvič predstavil skladbo z naslovom Marko, tokrat v kantavtorski izvedbi. Že kmalu, 2. aprila, pa jo bo moč slišati v sklopu Orto festa, na odru ljubljanskega - ja, prav ste ugotovili - Orto bara, kjer jo bo Lesar predstavil s svojo vrhunsko spremljevalno zasedbo Krila ptice. Slednjo sestavljajo tako ali drugače vidni predstavniki mlajše generacije primorskih glasbenikov; klaviaturist Timotej Majer, bobnar Gašper Peršl, basist Matic Isovski in kitarist, znana koprska “faca” Jan Fanedl. Tisti Istrani in Istranke, ki se vam zaradi takih in drugačnih razlogov ne uspe prebiti čez ljubljanske obvoznice in ostajate zvesti domačim koncertnim prizoriščem, pa lahko Lesarju in Krilam ptice prisluhnete 12. aprila v izolskem Hangarju.

Prav poseben koncert pa napoveduje tudi “boginja vetra” Tinkara Kovač, ki je v Zorici nastopila s pesmima Spezzacuori in Veter z juga. Dve desetletji sta namreč pretekli od izida njenega albuma O-range, ki je dodobra zaznamoval njeno dolgoletno in zavidanja vredno glasbeno kariero. 26. oktobra bo okroglo obletnico obeležila v Kinu Šiška, kjer jo bo spremljala zasedba, ki ji je ob boku stala pred dvajsetimi leti; Matej Mršnik, Peter Dekleva, Anže Langus, Rok Lopatič in Boštjan Gradišek.

Poleg Tinkare, Boštjana in Jureta so na Dallasovi Bonbonieri nastopili še Parvani Violet, Lombardo, Folk idoli, Imperij in U-ROS.


Najbolj brano