Rdeča nit je sodelovanje

Drevi se bo s koncertom Orchestra 33 1/3, sestava 12 avstrijskih in čeških glasbenikov s slovenskima gostjama, pričel 23. festival Jazz Cerkno. Do sobote bo na njem nastopilo še pet mednarodno pisanih sestavov in tri nacionalne zasedbe. Na voljo bo tudi pet delavnic, med tradicionalnimi tudi dve novi.

V soboto ob 22.30 bo festival zaključil koncert italijanske skupine 
Roots Magic.  Foto: Eleonora Cerri Pecorella
V soboto ob 22.30 bo festival zaključil koncert italijanske skupine Roots Magic.  Foto: Eleonora Cerri Pecorella

CERKNO > Jazzisti iz enajstih držav bodo odigrali deset koncertov, od tega jih bo na festivalu Jazz Cerkno osem zazvenelo premierno, s čimer organizatorji ostajajo zvesti predstavljanju ekskluzivnih, inovativnih muzik. Ker je rdeča nit festivala sodelovanje, bo kar šest zasedb mednarodno pisanih.

Med gosti tudi slovenski jazzisti

“Sodelovanje glasbenikov iz več dežel, ki imajo za seboj različne zgodbe, zgodovine in kulturno zaledje, ni nič novega v jazzu. Nasprotno, je nujen pogoj ustvarjanja, temelj za izmenjavo idej, konceptov in energij. Na Jazz Cerkno smo od začetka vabili zasedbe, ki gojijo tak princip delovanja, in tudi letos bo tako,” so pred 23. festivalom zapisali organizatorji.

10 koncertov se bo do sobote zvrstilo na festivalu Jazz Cerkno.

Danes ob 19. uri bo festival odprl že od leta 1996 delujoči avstrijski Orchester 33 1/3 z nekaj češkimi glasbeniki in s slovenskima gostjama, violinistko Ano Kravanja in pevko Ireno Z. Tomažin. Zatem se bo zvrstilo še pet mednarodno pisanih skupin, ki so jih sestavili jazzisti iz Japonske, ZDA in devetih evropskih držav, nastopile pa bodo tudi nacionalne zasedbe: Hrvaški orkester Franz Kafka, italijanski Roots Magic in nizozemski ICP Orchestra.

“Povabili smo večje sestave, male big bande, v katerih sodelovanje pride najbolj do izraza. Veseli nas, da se bodo tudi vsi trije domači glasbeniki - saksofonista Cene Resnik in Igor Lumpret ter tolkalec Zlatko Kaučič, predstavili z mednarodnimi zasedbami in poskrbeli za dva premierna, ekskluzivna koncerta,” je povedal vodja festivala Simon Kenda.

Avtorska skladba iz nove delavnice

Že nekaj mesecev je vse pripravljeno na festival in mlada ekipa organizatorjev že snuje naslednjega. “Začelo se je novo programsko obdobje in festival je dobil nekoliko več finančne podpore ministrstva za kulturo. Tako si lahko v prihodnje obetamo še nekaj novosti. Letos smo festivalu dodali novi glasbeni delavnici,” je zadovoljen Kenda.

Na prvo novo mednarodno delavnico Mladi raziskovalci so povabili mlade, a že izoblikovane glasbenike. Udeleženci, ki jih bo vodil skladatelj in instrumentalist Dre Hočevar, bodo v štirih dneh ustvarili novo avtorsko glasbeno delo. Občinstvu ga bodo odigrali v soboto ob 18. uri v glasbeni šoli, uro prej pa bo tam na samostojnem koncertu nastopila japonska pianistka, ena prvih dam svobodnjaškega jazza Satoko Fuji, že jutri pa bo na festivalu nastopila japonsko-francoska zasedba Kaze.

Glasbeno raziskovanje v delavnici, naslovljeni Gongi, pojoče sklede, bo z mentorjema Branetom Skubicem in Boštjanom Gombačem na voljo tudi otrokom. Rezultate bodo na glavnem odru predstavili v soboto ob 11. uri.

Veteran eksperimentalne glasbe Boštjan Perovšek bo vodil drugo novo delavnico Cerkljanski zvočni safari. “Na njej želimo posneti in zvokovno povezati našo kulturno dediščino, v Cerknem in na podeželju. Razširiti jo želimo čez vse leto,” je pojasnil Kenda. Uvodno zvočno inštalacijo bodo udeleženci predstavili jutri ob 17. uri v mladinskem centru CMAK.

Vsak festivalski dan bo v muzeju do 20. ure na ogled razstava Mnogoterost ritma, s katero je Jazz Cerkno počastilo 40-letnico ustvarjanja Zlatka Kaučiča. Na tradicionalni okrogli mizi Participacija v godbah bo v soboto opoldne v baru Gabrijel beseda tekla o sodelovanju - tako med glasbeniki kakor med glasbeniki in občinstvom.


Najbolj brano