Idealen dom, obdan z naravo, na platnu

Četudi šteje slikarka Nina Čelhar iz Pivke komaj 28 pomladi, ima za sabo že zelo pestro izobraževalno in razstavno pot. Poleg tega je bila za svoja dela že večkrat nagrajena. Te dni motive zunanjosti in notranjosti hiš ter narave razstavlja v Galeriji Rika Debenjaka v Kanalu. Razstava Zunaj (Znotraj) bo na ogled do 9. novembra.

V Galeriji Rika Debenjaka je slikarka Nina Čelhar iz Pivke na ogled postavila izbor slik z motivi  hiš in narave. Foto: osebni arhiv Nine Čelhar
V Galeriji Rika Debenjaka je slikarka Nina Čelhar iz Pivke na ogled postavila izbor slik z motivi hiš in narave. Foto: osebni arhiv Nine Čelhar

KANAL OB SOČI > Nina Čelhar, akademska slikarka iz Pivke, ki te dni razstavlja v Galeriji Rika Debenjaka, se je rodila leta 1990. Po šolanju na likovni smeri novogoriške umetniške gimnazije je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO), kjer je diplomirala leta 2012, magistrirala pa letos. Leta 2013 se je izpopolnjevala v Nemčiji, od leta 2014 pa je pripravila več samostojnih razstav - v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Kostanjevici na Krki.

Večkrat nagrajena mlada umetnica

Nina Čelhar je sodelovala tudi na vrsti skupinskih razstav v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Grčiji, Italiji in na Finskem.

Nina Čelhar

slikarka

“Z lesom želim poudariti razpoloženje, ki ga v intimnem prostoru ustvarja bogastvo naravnega materiala.”

Da sodi med najobetavnejše domače ustvarjalke, dokazuje več nagrad, ki jih je prejela v zadnjih letih. Med njimi sta nagrada ALUO za posebne dosežke (2012) in nagrada Collectors Invitation v sklopu ESSL Art Award CEE (2015), ki jo mladim študentom umetnosti iz osmih držav srednje in jugovzhodne Evrope podeljuje muzej sodobne umetnosti Essl Museum v Klosterneuburgu pri Dunaju.

Raziskuje odnosdo bivalnega okolja

“V domačem likovnem prostoru se je Nina Čelhar v nekaj letih uveljavila s prepoznavnim slikarskim izrazom, ki temelji na raziskovanju človekovega odnosa do njegovega bivalnega okolja. Meni namreč, da tako intimni predmeti kot tudi bivalni prostori veliko povedo o človekovi osebnosti, njegovih idealih in identiteti,” je zapisala kustosinja Nataša Kovšca.

Navdih za avtoričina prva dela s to tematiko so bili njeni lastni prostori, od leta 2013 pa kot predloge za svoje slike uporablja fotografije sodobnih enodružinskih hiš, ki jih poišče na spletu. “Vendar njeno zanimanje pritegnejo samo takšne hiše, ki imajo oblikovno izhodišče v organski modernistični arhitekturi. Znano je namreč, da je organska arhitektura najbolj vplivala na zasnovo sodobne hiše, ki je v oblikovnem in funkcionalnem smislu povsem prilagojena posamezniku,” je še dodala kustosinja.

Svoje dojemanje kakovostne sodobne arhitekture skuša Nina Čelhar prikazati tudi v slikarskih delih, saj upodablja take objekte, ki po njenem mnenju predstavljajo idealno bivalno okolje za sodobnega človeka. Iz množice novogradenj izbira zgolj stavbe, ki se odlikujejo po dognani obliki in strukturi, minimalizmu in prefinjeni izbiri materialov.

Tokratna razstava, ki jo je naslovila Zunaj (Znotraj), predstavlja izbor slik z motivi zunanjosti in notranjosti hiš, ki jih je naslikala v zadnjih letih. “Na slikah notranjih prostorov je pogost motiv lesena stenska obloga. Z lesom želim poudariti razpoloženje, ki ga v intimnem prostoru ustvarja bogastvo naravnega materiala,” pravi slikarka.

Narava kot organska kulisa ob hišah

Narava se na njenih slikah pojavlja kot sestavni del bivalnega okolja ali kot organska kulisa ob golih betonskih hišah z vlogo stopnjevanja razpoloženjskega naboja njenih slik. “Isti pomen imajo tudi rastline, ki so v zadnjem času postale samostojen motiv, naslikan na manjših platnih. Z osamitvijo motiva namreč avtorica še bolj izpostavi pomen rastlin in narave za človekovo kvaliteto bivanja,” piše kustosinja.

Avtorica podkrepi svojo idejo o hiši kot varnem zavetju tudi z barvami, ki so reducirane na paleto nevpadljivih barv. Predvsem uporablja sivo in zeleno. Posebno globino in svetlobne učinke pa ustvarjajo na slikah tudi polja surovega bombažnega platna, ki zelo hitro vpija tanke nanose barv.

Hiše, ki jih upodablja Nina Čelhar, so idealizirane, prikazane v krajini brez cest, avtomobilov in druge infrastrukture. Naslikane so ploskovito, z minimalnimi elementi in brez senc, s čimer slikarka dodatno poudari vzdušje zatišja, ki predstavlja nekakšno protiutež današnjemu hitremu in kaotičnemu načinu življenja. To je upodobitev ideje o idealnem domu.


Najbolj brano