Filmsko potovanje od Amebe do Žice

Praznik domače sedme umetnosti se po lanski selitvi v Ljubljano in hibridni izvedbi drevi vrača domov, k morju - na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož bodo predvajali kar 84 filmov, od tega 54 v tekmovalnem programu. Nagrade bodo podelili na nedeljski sklepni slovesnosti.

Festival bo drevi odprl film Inventura, v katerem je glavno vlogo 
upodobil novogoriški igralec Radoš Bolčina.
Festival bo drevi odprl film Inventura, v katerem je glavno vlogo upodobil novogoriški igralec Radoš Bolčina. 

PORTOROŽ >Festival bo drevi ob 20. uri v dvorani Avditorija Portorož odprl film Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka z Radošem Bolčino, igralcem Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, v glavni vlogi. “Nekega dne po večerji, ko Boris bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija in začne se preiskava. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal, in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija,” so zapisali v napovedi.

Filmska legenda s knjigo

Na drevišnji slovesnosti bodo podelili Badjurovo nagrado za življenjsko delo. Prejme jo Emilija Soklič (1918), inovatorka in inženirka filmskega zvoka. Ena naših prvih profesionalnih filmskih delavk je strokovno pot začela leta 1946 kot prva vodja tehničnega oddelka Triglav filma, zaorala ledino v tipično moškem poklicu in sodelovala pri prvem celovečercu Na svoji zemlji. “Da ni bila nikoli izpostavljena soju luči, gre pripisati naravi njenega dela, ki je potekalo v ozadju filmskega ustvarjanja in zato javnosti ni bilo vidno, kaj šele znano,” je zapisal predsednik komisije, scenograf Dušan Milavec.

Badjurovo nagrado bo prejela inovatorka in inženirka filmskega zvoka Emilija Soklič. Foto: Rado Likon

Letos na festivalu uvajajo tudi novost: naziv “prijatelj slovenskega filma” bo dobil častni gost, srbski režiser Slobodan Šijan (1946), ki je v Jugoslaviji zaslovel s črnimi komedijami Kdo neki tam poje, Maratonci tečejo častni krog, Davitelj proti davitelju, Kako so me idioti sistematično uničili ... V petek ob 17. uri bo v Zeleni dvorani predstavil svojo novo, pri Filmskem centru Srbije izdano knjigo Pisci u bioskopu (Pisatelji v kinu). S to antologijo želi pokazati “bogastvo naše književnosti o filmu”, ne z eseji ali filmskimi kritikami, temveč s proznimi zapisi, zgodbami, odlomki romanov, dnevniškimi in spominskimi zapisi bolj in manj znanih pisateljev ter filmskih ustvarjalcev.

Prvi častni gost festivala, prijatelj slovenskega filma, bo srbski režiser Slobodan Šijan. Foto: Andraž Gombač

Begunci, delavci ...

V tekmovalnem programu bodo predvajali deset filmov: poleg Inventure še pet igranih in štiri dokumentarne. V soboto ob 15.15 bo na ogled igrani film Ameba, ki ga je Blaž Završnik posnel s člani skupine Matter in “distopično problematizira smer razvoja družbe, kot jo čutimo v zadnjih letih”. Ob 21.30 bodo predvajali filmski prvenec režiserke Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko po scenariju Ize Strehar.

V sredo ob 19.45 bo svoj novi film Nekoč so bili ljudje, zgodbo o Italijanu, ki živi v Sloveniji, in Bosancu, ki je sem pribežal kot otrok, predstavil Goran Vojnović. Film Miroslava MandićaSanremo, ki že lep čas lepo odmeva, bo na sporedu v petek ob 19.15, v soboto ob isti uri pa bo na slovenski premieri Vinko Möderndorfer prikazal Zastoj, ki mu je pred dnevi prinesel nagrado za režijo v Aleksandriji. Film prikazuje srečanje zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki ju v eni noči usodno združita nesreča in tragični dogodek. “Svet, kot ga živimo, je svet zastoja,” pravi režiser. “Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda.”

Med celovečernimi dokumentarci bo Filmski obzornik 80 - Metka, Meki, v katerem se je Nika Autor posvetila z izkušnjo gastarbajterstva zaznamovani 80-letni Metki, ki je režiserki z velikodušnostjo, toplino in razumevanjem povrnila upanje ob današnjih begunskih zgodbah.

Na ogled bodo še Iskre v času - svetovni računalniški podvig, v katerem Jurij Gruden predstavi zgodbo podjetja Iskra Delta, že večkrat nagrajeno Odpuščanje režiserke Marije Zidar, film Igorja Šterka Septembrska klasa o generaciji z območja celotne Jugoslavije, ki je pred začetkom vojne in razpadom države služila vojaški rok v JNA na Visu ...

Tekmovalni program bo predstavil tudi rekorden izbor devetih celovečernih manjšinskih koprodukcij. Med njimi so v Cannesu z zlato kamero za najboljši prvenec ovenčan film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v glavni tekmovalni program filmskega festivala v Locarnu uvrščen film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića, prav tako večkrat nagrajena Oaza v režiji Ivana Ikića, pa Žica režiserke Tihe K. Gudac o begunski problematiki in življenju ob hrvaško-slovenski meji ...

V Monfortu in Tartiniju

Srednjemetražni in kratki filmi bodo letos predstavljeni v sklopih, ne več kot predfilmi. V žiriji za celovečerne filme so igralec Primož Bezjak, režiserka in producentka Dana Budisavljević ter režiser in scenarist Želimir Žilnik, v žiriji kratkometražcev in študijskih filmov pa režiser in vizualni umetnik Robert Černelč, režiser in scenarist Matjaž Ivanišin ter pedagoginja in programski vodja festivala Enimation Hana Repše. Vesne v več kategorijah in druge nagrade bodo podelili na sklepni slovesnosti v nedeljo.

Novi direktor festivala Bojan Labović je filme razvrstil še v pregledni in posebni program, predvajali pa jih bodo tudi v Monfortu, medtem ko bosta v Tartinijevem gledališču potekali brezplačni matineji, namenjeni najstarejšim in najmlajšim. Prve bo že danes ob 10. uri nagovorila restavrirana kopija slovenske klasike Tistega lepega dne.

Zvrstili se bodo še okrogle mize, strokovni posveti in delavnice. Večina dogodkov bo dosegljiva tudi na spletu.  


Najbolj brano