Šiško, vodja postroja Štajerske varde, aretiran

Po objavah fotografij in posnetkov z zborovanja Štajerske varde so kriminalisti včeraj pridržali Andreja Šiška, nekdanjega predsedniškega kandidata, ki je vodil nedavni postroj, in še enega osumljenega, ki naj bi mu pomagal pri novačenju mož. Približno 40 policistov in kriminalistov je včeraj opravilo pet hišnih preiskav.

Andreja Šiška so po hišni preiskavi  na njegovem domu z lisicami na rokah odpeljali na policijsko postajo. Foto: STA
Andreja Šiška so po hišni preiskavi na njegovem domu z lisicami na rokah odpeljali na policijsko postajo. Foto: STA

LJUBLJANA, MARIBOR > Podrobnosti preiskave in prve ugotovitve so včeraj predstavili na novinarski konferenci. Robert Munda, vodja mariborskih kriminalistov, je potrdil, da so z ogledom posnetkov ugotovili, da je imel najmanj eden od osumljencev na zborovanju 1. septembra kalašnikov, vojaško orožje, ki ga posamezniki ne smejo imeti.

Pojasnil je, da so mariborski kriminalisti minuli vikend ob ogledu posnetkov zaznali kazniva dejanja, uperjena zoper suverenost Slovenije in njeno demokratično ustavno ureditev. Ugotovili so, da so sobotno zborovanje pripravili na travniku in v gozdu v neposredni bližini hiše v naselju Janhova, na območju Apač.

Kot poroča portal 24ur, so ob Šišku policisti prijeli tudi Mateja Lesjaka, člana izvršilnega odbora podmladka SDS, on naj bi bil tudi avtor fotografij in posnetkov, ki so v povezavi z vardo zaokrožili v javnosti.

Prvi pozival k uporu, drugi novačil

Zaznali so tudi sum kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, saj je eden od osumljencev (ti so za zdaj trije) pozival k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov države, je poudaril Munda. Osumljeni je organiziral oboroženo skupino, pri čemer bi glede na cilje, ki jih je poskušal doseči, lahko prišlo do nasilnega, brutalnega strmoglavljenja vodstva države, saj je pozival k oboroženemu uporu. Takšne grožnje je treba obravnavati skrajno resno in tako so jih v policiji tudi obravnavali, je zagotovil Munda.

Drugi osumljeni pa mu je pomagal tako, da je novačil udeležence zborovanja in jim dal natančna navodila glede oblačil in obutve, jim predstavil “zgodovinsko pomembnost dogodka” in jim povedal, da bodo na zborovanju dobili majice in podkape. Munda je povedal, da so med hišnimi preiskavami zasegli približno pol kilograma konoplje, pištolo, več podkap in majic, pa navodila udeležencem ter druge dokaze, ki potrjujejo sume kaznivih dejanj.

Zavedeni prišli na postroj?

Doslej so že ugotovili, da je bil del udeležencev sobotnega zborovanja zaveden. “Nekateri so se šele na kraju zavedeli, kakšnega zborovanja so se udeležili in morebitnih posledic,” je poudaril Munda. Zato jih je pozval, da se zglasijo na policiji. Ne more pa jamčiti, da jih ne bodo ovadili.

Včeraj je bilo na delu približno 40 kriminalistov, ki so opravili pet hišnih preiskav. Že zgodaj zjutraj so potrkali na vratih hiše v Mariboru, kjer živi Andrej Šiško, predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija. Pridržali so ga in po končani preiskavi odpeljali na policijsko postajo. Njegova mama je za medije povedala, da so v hiši našli le tri naboje. Hišno preiskavo so opravili tudi v naselju Janhova, kjer so iskali dokaze, a tam niso nikogar pridržali, je povedal Munda. Zanikal pa je informacije, da naj bi hišno preiskavo opravili tudi na sedežu ene od strank. “Delamo v smeri, da bi vsaj eno osebo odpeljali na zaslišanje na sodišče,” je napovedal, kar pa je odvisno od tožilstva. Šlo naj bi prav za Šiška.

Imajo seznam

Čeprav je Šiško javno napovedal, da bodo takšne oborožene skupine ustanavljali tudi drugod po državi, za zdaj tega niso potrdili. V okviru preiskave bodo naredili vse, da bi odkrili identiteto vseh udeležencev zborovanja. Določen seznam ljudi že imajo in ga preverjajo.

Policisti so na fotografijah in posnetkih našteli približno 60 ljudi, kar je manj kot je bilo sicer predstavljeno v javnosti. Po ugotovitvah policije na omenjeni lokaciji ni šlo za urjenje, temveč le za nekakšen “postroj”. Čeprav doslej niso ugotovili, da bi bili v teh aktivnostih udeleženi aktivni policisti ali vojaki, glede tega poteka znotraj policije notranje varnostni postopek. Šiško je namreč dejal, da ima vire v policiji in da je velik del policije na njegovi strani.

Munda je zatrdil, da so prve ukrepe izvedli, ko so zbrali dovolj dokazov. “Hitreje ni šlo,” je dejal. To je potrdil tudi Boštjan Lindav, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU. Pojasnil je, da morajo policisti za pripravo in izvedbo posameznih preiskovalnih ukrepov izpolniti visoke zakonske standarde. “Objavljeni posnetek sam po sebi ni zadosten pogoj, da bi lahko komurkoli odvzeli prostost ali pri njem opravili hišno preiskavo,” je poudaril Lindav. Dodal je še, da je bilo zaradi interesa preiskave omejeno tudi komuniciranje z javnostjo. “Saj nismo mogli pojasnjevati vrste in dinamike operativnih ukrepov,” je pripomnil.

Policija je takoj po objavi fotografij na družbenih omrežij začela izvajati ukrepe po zakonu o kazenskem postopku. Najprej so obvestili ljubljansko državno tožilstvo, nato pa še mariborsko, ki je prevzelo usmerjanje predkazenskega postopka. Lindav je še povedal, da je policija imela že v preteklosti določene informacije o posameznikih, a preverjanja takrat niso potrdila prepovedanih dejavnosti.


Najbolj brano