Pet let potrjevali razbit traktor

Leta 2013 je v nesreči popolnoma razbil traktor, naslednjih pet let pa so mu tehnični pregledniki potrjevali brezhibnost tega istega traktorja. Goljufive kontrolorje tehničnih pregledov in lastnika traktorja so razkrinkali kriminalisti ter jih ovadili zaradi zlorabe uradnega položaja in ponarejanja uradnih listin.

Razbit traktor so kontrolorji tehničnega pregleda iz Ilirske Bistrice 
pet let potrjevali kot tehnično brezhibnega. (fotografija je simbolična) Foto: Marino Juriševič
Razbit traktor so kontrolorji tehničnega pregleda iz Ilirske Bistrice pet let potrjevali kot tehnično brezhibnega. (fotografija je simbolična) Foto: Marino Juriševič

BRKINI > S koprske policijske uprave so včeraj sporočili, da so njihovi kriminalisti konec minulega meseca zaključili preiskavo v zvezi z nezakonitimi dejanji pri izvajanju tehničnih pregledov na območju koprske policijske uprave. Ugotovili so, da je lastnik traktorja iz občine Hrpelje-Kozina že leta 2013 svoj traktor v nesreči tako močno poškodoval, da ga ni mogel več voziti in da ga tudi ni popravljal.

Kljub temu pa je lastnik, kot da se z vozilom ne bi zgodilo popolnoma nič, svoj traktor nato registriral leta 2014, 2015, 2016, 2017 in lani. Ker je bil traktor razbit, je to lahko storil le tako, da je napeljal uradne osebe, kontrolorje tehničnih pregledov, da so vsako leto lažno potrdili, da je traktor tehnično brezhiben in mu dovolili registracijo. Vsako leto sta po ugotovitvah kriminalistov to storila dva kontrolorja, saj tehnične preglede opravljata v paru.

Kriminalisti so ugotovili, da se je v zadnjih petih letih z razbitim traktorjem ukvarjalo pet kontrolorjev in so proti njim na koprsko tožilstvo poslali ovadbo zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter zaradi kaznivih dejanj ponareditev ali uničenja uradne listine. Brez posledic pa je ne bo odnesel niti lastnik traktorja, saj so ga kriminalisti ovadili zaradi napeljevanja kontrolorjev k zlorabi uradnega položaja.

Po naših informacijah naj bi bil lastnik traktorja doma iz ene od brkinskih vasi v občini Hrpelje-Kozina, imel naj bi status kmeta, zakaj naj bi to počel, pa s policije ne poročajo. V včerajšnjem sporočilu so zapisali, da je to počel iz neznanih razlogov. Po mnenju poznavalcev bi bila lahko v ozadju namera po zavarovalniški goljufiji. Prav tako na policiji ne poročajo, katera delavnica tehničnih pregledov je vpletena v zgodbo, vendar naj bi po naših zanesljivih informacijah šlo za delavnico tehničnih pregledov iz Ilirske Bistrice. Za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je zagrožena kazen do enega leta, za ponarejanje uradnih listin pa do treh let zapora. O nepravilnosti pri izvajanju tehničnih pregledov v tem podjetju so kriminalisti že med preiskavo obvestili tudi infrastrukturno ministrstvo.


Najbolj brano