Oprostilna sodba za Bavčarja in Golubića

Ponovljeno sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju zaradi domnevne zlorabe položaja pri prodaji delnic družbe Intereuropa in predsedniku uprave Maksime Holding Miroslavu Golubiću zaradi pomoči pri tem je obema prineslo oprostilno sodbo.

Igor Bavčar (desno) je oproščen obtožb zlorabe položaja pri 
prodaji delnic družbe Intereuropa.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Igor Bavčar (desno) je oproščen obtožb zlorabe položaja pri prodaji delnic družbe Intereuropa.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Današnja sodba senata koprskega okrožnega sodišča prihaja po zaključenem ponovnem sojenju zaradi posla Istrabenza z delnicami Intereurope.

Sodnica Meri Mikac je obrazložila odločitev senata. Med drugim je dejala, da v dokaznem postopku niso ugotovili objektivnih znakov očitanega kaznivega dejanja. Veliko so se ukvarjali s tem, kakšen je bil namen domnevno spornih pogodb. Teorija, da bi hotel Igor Bavčar namerno oškodovati Istrabenz in da bi imela Maxima Holding korist, je po dokaznem postopku zvodenela, je pojasnila. “Ne moremo reči, da je nekdo namenoma z direktnim naklepom hotel oškodovati Istrabenz.”

Državna tožilka Mateja Jadrič Zajec iz specializiranega tožilstva je po razglasitvi sodbe napovedala pritožbo. Odvetnica Anka Kozamernik je s sodbo zadovoljna, saj se je potrdilo to, kar so zatrjevali že na prvem sojenju.

Ključno je bilo tudi pričanje sodne izvedenke ekonomske in finančne stroke, ki je na prvem sojenju niso postavili.

Razglasitve sodbe se Igor bavčar in Miroslav Golubić nista udeležila, prišel ni niti Bavčarjev odvetnik Aljoša Dežman.

Spomnimo, tožilka Mateja Jadrič Zajec je v zaključnih besedah vztrajala pri obtožbi, v kateri je Igorju Bavčarju očitala kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, Miroslavu Golubiću pa pomoč pri tem. Gre za posel z delnicami Intereurope izpred dobrih petnajstih let. Istrabenz je konec leta 2007 vstopil v terminski posel, ki ga je z Banko Celje sklenila Maksima Holding.

Ko je prišlo do zapadlosti terminskega posla, pa je škodo, ki bi jo zaradi tega posla imela Maksima Holding, prevzel Istrabenz. S poslom naj bi Istrabenz oškodovala za 3, 7 milijona evrov, Maksimi Holding, ki naj bi jo Bavčar lastniško obvladoval prek družbe FB Investicije, pa pridobila 3,16 milijona evrov nezakonite koristi.

Prvostopenjsko sodišče je aprila 2019 Bavčarja in Golubića spoznalo za kriva. Bavčarja je obsodilo na dve leti in pol zapora ter mu skupaj s prejšnjo obsodbo v zadevi Istrabenz izreklo enotno kazen sedmih let in petih mesecev zapora, Golubića pa je obsodilo na eno leto in osem mesecev zapora. Leta 2020 je višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo zadevo v ponovno sojenje pred spremenjenim senatom. To se je začelo februarja lani.


Najbolj brano