Jadralni padalec padel čez previs

Učenje letenja z jadralnim padalom se je v ponedeljek zvečer boleče končalo za 50-letnega Nizozemca. Ponesrečil se mu je start na vzletišču, zaradi česar je padel in drsel po tleh, nato pa padel čez previs in pod njim obležal z zlomljeno golenjo.

Poškodovanemu Nizozemcu so pomagali novogoriški reševalci, 
gasilci in pripadniki enote za hitre intervencije. Foto: PGD Nova Gorica
Poškodovanemu Nizozemcu so pomagali novogoriški reševalci, gasilci in pripadniki enote za hitre intervencije. Foto: PGD Nova Gorica

LIJAK > Nesreča se je okoli 19. ure zgodila nad vzletiščem Lijak. Policisti so ugotovili, da je 50-letni Nizozemec želel poleti z jadralnim padalom oziroma se je tega šele učil. Pri tem je imel smolo že na začetku, saj se mu je ponesrečil start. Ko je stekel po vzletišču, je prehitro sedel v sedež in padel na tla. Nato je še približno deset metrov drsel po tleh, nazadnje pa padel čez previs na strmem terenu, kjer je obstal na tleh med drevesi, približno sto metrov pod vzletiščem. Po radijski zvezi je poklical na pomoč.

Na kraju, kjer je poškodovani obstal, so ga oskrbeli reševalci iz novogoriške ekipe nujne medicinske pomoči, ki so jim pomagali tudi novogoriški poklicni in prostovoljni gasilci. Pripadniki enote za hitre reševalne intervencije so 50-letnika skupaj z gasilci prenesli do reševalnega vozila, s katerim so ga odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Zdravnica je že na kraju ugotovila, da se je jadralni padalec huje poškodoval. Pri padcu naj bi si zlomil desno golen, tožil pa je tudi zaradi bolečin v prsnem košu in hrbtu.

Policisti so o nesreči obvestili tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov. Ker so tujo krivdo izključili, bodo na tožilstvo poslali poročilo o dogodku.


Najbolj brano