Kvalifikacije le formalnost?

Potem ko se je slovenske reprezentance usmilila razvrstitev po kakovostnih bobnih, v katerih ni mogla dobiti najboljših ekip, je jasno, da bi izpad v prihodnjih kvalifikacijah res bil na meji senzacije. Včeraj sta tekmece za evropski prvenstvi 2021 dobili tako ženska kot moška članska reprezentanca.

Potem ko se je slovenske reprezentance usmilila razvrstitev po 
kakovostnih  bobnih, v katerih ni mogla dobiti najboljših ekip, je 
jasno, da bi izpad v prihodnjih kvalifikacijah res bil na meji 
senzacije.  Foto: STA
Potem ko se je slovenske reprezentance usmilila razvrstitev po kakovostnih bobnih, v katerih ni mogla dobiti najboljših ekip, je jasno, da bi izpad v prihodnjih kvalifikacijah res bil na meji senzacije.  Foto: STA

MÜNCHEN > Ples kroglic je včeraj določil, da se bo moška reprezentanca v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji, Italiji, Gruziji in na Češkem pomerila z Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino. Ker se na EP uvrstijo prve tri ekipe, bi morala Slovenija ne glede na pričakovane težave z odzivom igralcem zanesljivo zasesti eno od prvih treh mest. V skupinah, kjer nastopajo gostitelji prvenstva, vodita naprej dve mesti. “Mislim, da smo lahko zadovoljni, saj smo se izognili Turčiji in Latviji,” je po žrebu dejal selektor Rado Trifunović. Poudaril je vrnitev v slovenske klube (Olimpijo) Eda Murića, Jaka Blažiča in Martina Kramplja.

Želijo stabilno postavo

"Seveda bo zelo pomembno, v kakšni zasedbi se bomo vsakič zbrali. Upam, da bo naša postava bolj konstantna, kot je bila v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo na Kitajskem. V tem primeru bodo bolj konstantne tudi naše igre,” je še dodal Trifunović.

Slovenija se bo 20. februarja prihodnje leto v gosteh pomerila z Madžarsko, tri dni kasneje bo gostila Avstrijo. Drugi cikel bo med 27. in 30. novembrom, Slovenija pa bo obe tekmi igrala doma - najprej z Ukrajino, tri dni kasneje z Madžarsko. Tretji cikel bo na med 18. in 21. februarjem 2021, ko Slovenijo čakata tekmi v gosteh z Avstrijo in Madžarsko.

“Na prvi pogled se zdi, da bomo v kvalifikacijah imeli lahko delo, a bo potrebno garati in vsako tekmo odigrati po najboljših močeh. V kvalifikacijah že en spodrsljaj lahko pomeni veliko,” je po žrebu dejal zadnji kapetan izbrane vrste Edo Murić.

Dekleta v vlogi favoritinj

Ženska reprezentanca bo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji in Španiji igrala v skupini A z Grčijo, Islandijo in Bolgarijo. “Pred žrebom nisem imela posebnih želja. Imamo zanimivo skupino in naša obveza je, da se na kvalifikacijske tekme vsakič dobro pripravimo. Verjamem, da bomo v naslednjih dveh letih še bolj uigrane in še boljše,” pravi Nika Barić, medtem ko Teja Oblak pravi, da se v kvalifikacijah morajo postaviti v vlogo favoritinj.

Slovenke prva tekma čaka 14. novembra letos, ko se bodo doma pomerile z Grkinjami, tri dni kasneje pa bodo gostovale pri Bolgarkah; 12. novembra prihodnje leto bodo gostovale na Islandiji, 15. novembra pa v Grčiji. Zadnji kvalifikacijski cikel bodo igrala doma: 4. februarja 2021 bodo gostile Bolgarke, tri dni kasneje pa tekmice z Islandije. Nastop na EP 2021 si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.


Najbolj brano